Цитата
"Споживання свинини та інших видів червоного м'яса і м'ясних субпродуктів (включаючи печінку, язик і нирки) у великих кількостях збільшує ризик повторних нападів подагри", - зазначив він.
Деталі
Справа в тому, що свинина містить помірно високу кількість пуринів, які можуть сприяти виникненню болю в суглобах при подагрі, пояснив лікар.
"Подагра - це форма запального артриту, викликана надлишком сечової кислоти (гіперурикемія) в крові, яка може бути спровокована споживанням продуктів з високим вмістом пуринів. Останні уповільнюють процес виведення сечової кислоти з організму.
Надмірна кількість сечової кислоти в організмі може привести до утворення голчастих кристалів між суглобами і викликати біль в суглобах", - додав Зашін.
Він додав, що свинина може бути частиною здорової дієти при подагрі.
"Але тільки якщо ви дотримуєтесь деяких загальних рекомендацій про те, скільки їсти і як її готувати", - інформує лікар, уточнюючи, що ретельне миття свинини перед вживанням є ефективним способом зниження загальної кількості пуринів в м'ясі.
По темі
Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції і червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.
МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'яса до 500 грам на тиждень.
Довідка
Червоне м'ясо - всі види м'яса (м'язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.