lehalizatsiia-medychnoho-kanabisu-zakon-nabrav-chynnosti

Легалізація медичного канабісу: закон набрав чинності

 • 29446 переглядiв

В Україні набрав чинності закон про легалізацію медичного канабісу. Він регулює виробництво та обіг канабісу для лікування онкологічних та інших захворювань, а також посттравматичних стресових розладів.

Сьогодні, 16 серпня, закон про легалізацію медичного канабісу, набрав чинності. Закон регулює питання виготовлення та обігу рослин канабісу та створить умови для доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних та інших захворювань, а також посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни.

Про це пише УНН із посилання на закон №3528-IX.

Деталі

Як вказується в перехідних положеннях до закону, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців. Законопроєкт про медичний канабіс було ухвалено у грудні минулого року, 13 лютого президент України Володимир Зеленський підписав його, а 15 лютого він був опублікований у парламентській газеті "Голос України". Відповідно сьогодні, 16 серпня, закон набрав чинності. 

Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу15.02.24, 19:19

Закон вводить нове поняття "коноплі для медичних цілей" - рослини роду коноплі (Cannabis), вирощені з кондиційного і сертифікованого насіння не нижче другої генерації, що належать до групи культур лікарських рослин та включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які використовуються для виробництва (виготовлення) лікарських засобів, вміст концентрації тетрагідроканнабінолу у висушеній соломі яких дорівнює або перевищує 0,3 відсотка.

Виробництво та обіг конопель буде контролюватися на всіх етапах, а вирощування буде дозволено лише юридичним особам, які отримали відповідну ліцензію та GMP-сертифікат. Вирощування конопель буде проходити під цілодобовим відеоспостереженням та юрособам необхідно буде забезпечити доступ поліції до приміщень.

Препарати на основі канабісу можна буде отримати лише по електронному рецепту від лікаря на основі стану пацієнта. Кожна рослина буде мати індивідуальне кодування для відслідковування переміщення продукції до пацієнта.

Простежуваність обігу конопель для медичних цілей забезпечується шляхом:

  • застосування кондиційного і сертифікованого насіння для культивування конопель для медичних цілей, придбаного у порядку, встановленому Кабміном;
  • маркування унікальним електронним ідентифікатором кожної рослини, кожної партії;забезпечення відпуску особам лікарських засобів, вироблених із конопель для медичних цілей чи рослинної субстанції канабісу, виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептом;
  • функціонування електронної інформаційної системи обліку вирощених рослин конопель для медичних цілей.Міністерство аграрної політики вестиме реєстр юридичних осіб, які здійснюють діяльність з посіву, вирощування та переробки конопель для промислових цілей, та забезпечує доступ Національної поліції України у режимі реального часу до інформації.

Охорона приміщень, де буде вирощуватися медичний канабіс, здійснюватиметься підрозділами поліції охорони Національної поліції України на договірних засадах.

Культивування рослин, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини здійснюється у межах квот, визначених Кабміном.

Лікування препаратами на основі медичного канабісу використовують при лікуванні:

  • хронічного болю;
  •  епілепсії;
  • анорексії;
  • посттравматичного синдрому;
  • захворювань імунної системи;
  • артриту та ревматизму; астми;
  • хвороб Альцгеймера та Паркінсона та багатьох інших важких захворювань.

 Доповнення

В травні Кабмін виключив канабіс, його смолу, екстракти й настоянки з переліку особливо небезпечних речовин. 

Популярні

Новини по темі

Легалізація медичного канабісу: закон набрав чинності

 • 29446 переглядiв

США схвалили продаж Німеччині ракет Patriot на 5 млрд доларів

 • 11569 переглядiв