ukenru
kuleba-pro-krimskikh-tatar-mova-ne-pro-obmin-a-pro-zvilnennya

Кулеба про кримських татар: мова не про обмін, а про звільнення

 • 11420 переглядiв

КИЇВ. 12 жовтня. УНН. Українська сторона в переговорах з Росією домагається обміну незаконно утримуваних кримських татар, а їх звільнення. Про це в інтерв'ю TRT сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент УНН.

"Обмін полоненими, ймовірно, є найбільш складною і делікатною частиною всіх переговорів з Росією, тому що він стосується доль людей, стосується їхніх родичів, які чекають новин, тому ми ніколи не розкриваємо ніяких особистих даних ув'язнених, які можуть бути обмінені, або термінів", - сказав Кулеба.

Він підкреслив, що це той процес, над яким МЗС активно працює, і "ми готові перейти до наступного раунду обміну".

"Однак інша сторона не так конструктивна, як ми, тому є багато нових проблем, вирішення яких повинні бути знайдені, перш ніж обмін зможе відбутися. Але ми абсолютно, повністю зосередилися на тому, щоб формула "всіх на всіх" була реалізована", - зазначив міністр.

Говорячи конкретно про Кримських татар, він підкреслив, що кримські татари безумовно знаходяться в центрі уваги на переговорах.

"Але ви повинні диференціювати обміни, які відбуваються в рамках Мінського процесу і відносяться тільки до певних регіонів Донецької і Луганської областей. Кримські татари - це інший трек... Коли ми говоримо про кримських татар, мова йде не про обмін. Ми вимагаємо тільки звільнення цих людей, і це найскладніша частина, тому що Росія вважає, що Крим під її юрисдикцією", - констатував глава МЗС.

Україна як і вся світова спільнота, зі слів міністра, вважає, що Крим був незаконно окупований. Це в свою чергу визначає складності в питанні.

Як повідомляв УНН, Президент України Володимир Зеленський і президент РФ Володимир Путін обговорили питання звільнення 22 кримських татар. Цей список вже переданий російській стороні.

Українські Національні Новини

Політика