kuleba-ostannye-slovo-schodo-nadannya-ukrayini-vinischuvachiv-za-ssha

Кулеба: останнє слово щодо надання Україні винищувачів за США

 • 2556879 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю BBC News заявив, що рішення про надання Україні винищувачів залежатиме від позиції Сполучених Штатів, а не Німеччини, оскільки це американська технологія, передає УНН.

Цитата

"Я думаю, це якась інерція в сприйнятті передачі озброєнь: так, а що там Шольц? Чому позиція Німеччини й канцлера Шольца була важливою щодо танків Леопард - це масовий танк, але це німецька технологія, тому і слово Німеччини було ключовим. У питанні літаків слово Німеччини не є ключовим, тому що це американська технологія", - сказав Кулеба.

Деталі

Міністр наголосив, щоб будь-яка інша країна могла передати F-16 Україні, потрібно отримати згоду від США. Він також пояснив, що згадки про літаки F-16 у ЗМІ та від дипломатів є частими через те, що це "чи не наймасовіший винищувач четвертого покоління", який є "одним з найбільш успішних на ринку озброєнь".

"Їх виготовили дуже багато, їх тисячі, тобто це не якийсь обмежений ресурс. Вони є на озброєнні в багатьох країнах, і тут є ще один позитивний аргумент на нашу користь. Країни, які володіють F-16, почали переозброєння на F-35. F-16 вивільняються, отже ми можемо на них претендувати", - пояснив Кулеба.

За його словами, Україна також претендує на винищувачі з інших країн, зокрема на "шведські Гріпени, французькі Міражі та Рафалі". Кулеба зауважив, що країна відкрита до спілкування з усіма партнерами.

"Але ми завжди до питання зброї підходимо дуже раціонально і фокусуємося саме на тому, що можемо отримати. Головне - це добитися ухвалення політичних рішень. Але після того, як ми розв'язали питання щодо "Патріотів" та інших систем ППО, я не маю сумнівів, що і це рішення буде ухвалене", - підсумував він.

Нагадаємо

За даними ЗМІ, малоймовірно, що США відправлять свої власні винищувачі, які мають великий попит для виконання місій національної безпеки по всьому світу, до України. Однак, офіційні особи можуть розглянути можливість надання іншими країнами своїх власних F-16.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У справі Насірова завершили розслідування

     • 1112212 переглядiв

    У Києві обмороження та переохолодження отримали 65 людей

     • 1194816 переглядiв

    Голова Євроради прибув до Києва на саміт Україна-ЄС

     • 879771 переглядiв