ukenru
ksu-viznachivsya-z-pitannya-advokatskoyi-monopoliyi

КСУ визначився з питання адвокатської монополії

 • 10434 переглядiв

КИЇВ. 1 листопада. УНН. Конституційний суд України надав висновок у справі щодо скасування адвокатської монополії, яким законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) визнав таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Про це повідомила пресслужба КСУ, передає УНН.

Конституційний Суд України виходив із того, що запропоновані розділом I законопроекту зміни до Конституції України розширюють можливості здійснення представництва в суді.

У висновку, зокрема, зазначено, що поняття "надання професійної правничої допомоги" не тотожне поняттю "представництво особи в суді". Оскільки, надання професійної правничої допомоги здійснюють адвокати, натомість представництво особи у суді може бути здійснене за вибором особи - адвокатом або іншим суб’єктом.

"З аналізу частини першої статті 131-2 Конституції України у системному зв’язку з її статтею 59 випливає позитивний обов’язок держави, який полягає в гарантуванні участі адвоката у наданні професійної правничої допомоги особі з метою забезпечення її ефективного доступу до правосуддя за рахунок коштів держави у випадках, передбачених законом", - наголосили в КСУ.

Нагадаємо, учора КСУ заслухав аргументи на користь скорочення кількості нардепів. А 30 жовтня Суд ухвалив рішення у справі про консультативні органи парламенту, визнавши відповідний законопроект таким, що відповідає Конституції.

Також Суд готується винести рішення з приводу ЗУ "Про очищення влади". 

Українські Національні Новини

Політика