krizoviy-taym-aut-poradi-psikhologa-yak-u-viynu-ne-vidkladati-zhittya-na-potim

Кризовий тайм-аут: поради психолога, як у війну не відкладати життя на потім

 • 288787 переглядiв

КИЇВ. 2 травня. УНН. Під час війни значна частина українців поставила на паузу своє життя та бачить майбутнє вже після війни. Але перебування в стані відкладеного життя виснажує нервову систему. Як впоратися з цим і жити сьогоднішнім днем, УНН розповіла психолог і кандидат соціологічних наук Юлія Медвєдєва.

Цитата

«Пропоную цей стан називати кризовим тайм-аутом. Адже на відміну від синдрому відкладеного життя, обставини, у які силою були занурені мільйони українців, стали раптовими. Багато хто вів жвавий спосіб життя та не мав планів сповільнюватися. А тут – ракети, російська навала та повна психологічна безпорадність. Нашій психіці потрібен час на адаптацію та пристосування до нової реальності», – зазначає психолог.

Деталі

За її словами, стрес спочатку деморалізує та знерухомлює, але згодом системи організму адаптуються до середовища і прагнуть повернутися до звичного ритму. У більшості випадків людина без сторонньої допомоги здатна подолати кризу і почати відбудовувати своє життя.

Щоб почати жити сьогоднішнім днем, попри труднощі в країні, Юлія Медвєдєва радить для початку визнати цю проблему.

«Вам потрібно трансформувати своє его в помічника. Так, ви відклали життя. Можливо, були боягузом чи жили за батьківськими установками. Тепер треба визнати свої минулі проблеми та почати виправляти помилки», - каже фахівець.

Далі психолог радить перетворити мрії в плани, діяти вже зараз і не чекати на вдалий момент. Варто до своїх мрій додати дедлайнів, адже саме визначеність терміну реалізації перетворює їх в мету.

Окрім того, важливо знайти однодумців. «Якщо вам складно дотримуватися дисципліни чи доводити справу до кінця – шукайте підтримку. Під час війни багато хто зрозумів, що саме люди є найціннішим ресурсом. Гуртуйтеся, товаришуйте, мрійте та сягайте зірок разом», – зазначає психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бий, біжи, замри": психолог розповіла, як дорослі реагують на війну та як зберігати спокій під час бойових дій

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    За минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 12 людей

     • 76948 переглядiв

    У зоопарку Маріуполя окупанти вбили майже 20 тварин

     • 91372 переглядiв