ukenru
kriza-u-stosunkakh-londona-i-parizha-prezident-frantsiyi-makron-zvinuvativ-britaniyu-v-neseryoznosti

Криза у стосунках Лондона і Парижа: президент Франції Макрон звинуватив Британію в "несерйозності"

 • 20600 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. Президент Франції Еммануель Макрон звернувся у п'ятницю до Великої Британії з пропозицією "стати серйознішою" або залишатися осторонь дискусій про те, як приборкати потік мігрантів, які рятуються від війни та бідності в протоці Ла-Манш. Про це пише УНН з посиланням на France 24.

Скандал розгорівся після загибелі 27 мігрантів, які намагалися перетнути вузький морський шлях між двома країнами, що стало найстрашнішою трагедією в історії на одному із найбільш завантажених судноплавних шляхів у світі.

Деталі

Франція скасувала запрошення міністру внутрішніх справ Великої Британії Пріті Патель на зустріч із цього питання в Калі, підкресливши, наскільки напруженими стали її зв'язки з Великою Британією, через суперечку на правила торгівлі та правами на риболовлю після Брексіту.

Представник Бориса Джонсона заявив, що прем'єр-міністр Великої Британії "надзвичайно серйозно" ставиться до питання мігрантів, і висловив сподівання, що Франція перегляне своє рішення щодо скасування запрошення Патель.

Зустріч в неділю відбудеться без Патель, але за участі міністрів Німеччини, Нідерландів, Бельгії та представників Європейської комісії.

Доповнення

Відносини між двома країнами вже "натягнуті" давно, у тому числі через нещодавню угоду AUKUS, щодо підводних човнів з Австралією, яка замінила собою угоду з Францією, і вони вже раніше звинувачували один одного в неналежному управлінні імміграцією.

Кількість мігрантів, що перетинають Ла-Манш, збільшилося до 25 776 осіб у 2021 році порівняно з 8 461 у 2020 році та 1 835 у 2019 році, за даними ВВС з посиланням на урядові дані.

Правозахисні групи кажуть, що хоча боротьба з контрабандистами людей життєво важлива, у цих смертях також винні міграційна політика Франції та Великої Британії, вказуючи на відсутність легальних маршрутів міграції.

Українські Національні Новини

Новини Світу