krayini-chleni-nato-ogolosyat-pro-rishennya-skasuvati-pdch-dlya-ukrayini-na-vilnyuskomu-samiti-stoltenberg

Країни-члени НАТО оголосять про рішення скасувати ПДЧ для України на Вільнюському саміті - Столтенберг

 • 388867 переглядiв

КИЇВ. 10 липня. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою перед Вільнюським самітом заявив, що консультації щодо усунення Плану дій щодо членства зі шляху України до вступу в Альянс поки тривають. Остаточне рішення лідери країн оголосять на саміті 11-12 липня, передає УНН. 

Цитата

"Я погоджуся з тим, що Україна стане членом Альянсу. Я впевнений, що на саміті будуть прийняті рішення, які будуть сильними і позитивними для України... Але знову ж таки остаточні рішення будуть прийняті, коли ми всі погодимося і лідери зустрінуться завтра. Тому поки що рано озвучувати саме конкретні рішення", - заявив він.

Деталі

Він уточнив, що йдеться про пакет підтримки, представлений на неофіційній зустрічі міністрів НАТО у Осло. За словами Столтенберга, він включає три елементи: забезпечення повної оперативної сумісності між силами НАТО та України, створення Ради НАТО-Україна та перехід процесу членства України в Альянсі від двоетапного до одноетапного. Генсек підкреслив, що обговорення тривають.

Зі свого боку, Науседа запевнив, що країни НАТО дійшли згоди і вирішили скасувати для України вимогу виконувати План дій щодо членства на її шляху до НАТО.

"Це дуже позитивний крок вперед, і він би спростив процес шляху України до НАТО. Але нам також потрібен дуже чіткий сигнал про те, що членство України в НАТО дійсно можливе, коли це дозволять умови. І з цієї точки зору нам потрібно рухатися вперед, вийти за межі мови Бухарестського саміту, яка каже тільки про "відчинені двері", - сказав президент.

Він наголосив, що на сьогодні Україна потребує "дуже конкретних сигналів", що "коли дозволять умови, вона не тільки на папері, а в реальності стане членом НАТО". 

Нагадаємо

Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що союзники НАТО досягли консенсусу щодо усунення Плану дій щодо членства зі шляху України до вступу в Альянс.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Херсонській громаді заборонили торгівлю піротехнікою

     • 337867 переглядiв