ukenru
krainy-yes-utylizuvaly-ponad-200-milioniv-doz-vaktsyn-vid-covid-19-na-4-miliardy-yevro

Країни ЄС утилізували понад 200 мільйонів доз вакцин від Covid-19 на 4 мільярди євро

 • 21689 переглядiв

Країни ЄС знищили 215 мільйонів доз вакцини проти COVID-19 на суму 4 мільярди євро. Причому багато вакцин визнали застарілими, оскільки з'явилися нові варіанти.

Близько 215 мільйонів доз вакцин проти COVID-19, які закупили країни Євросоюзу у розпал пандемії у 2020 році, було знищено. Про це пише Politico, передає УНН.

Деталі

Видання проаналізувало, що з моменту схвалення перших вакцин проти коронавірусу наприкінці 2020 року країни ЄС отримали 1,5 мільярда доз, з яких принаймні 215 мільйонів доз, закуплених країнами ЄС у розпал пандемії, пізніше було знищено. Орієнтовна вартість знищених вакцин становить 4 млрд євро.

Розрахунки базуються на цифрах з 19 європейських країн. До прикладу, Німеччина надала виданню дані по утилізації вакцин в червні, де на той час на складах зберігалося ще 120 мільйонів вакцин. Відтоді виробники також представили нові версії вакцин, які адаптовані до останніх варіантів коронавірусу, що робить старі вакцини застарілими, тож їх, швидше за все, викинуть.

В Україні хочуть створити стратегічний запас ліків на випадок надзвичайних ситуацій07.12.23, 15:46 • [views_0]

Politico оцінили вартість вакцин на основі їх загальновідомих цін. Для країн, які повідомили лише загальну кількість знищених вакцин, без розбивки за типом вакцини, було використано середньозважену ціну в 19,39 євро.

Багато вакцин, про які йде мова, було придбано на піку пандемії у 2021 році, коли ЄС, США та Великобританія намагалися забезпечити обмежену кількість доз. Саме в той час ЄС уклав найбільший контракт на закупівлю 1,1 мільярда доз у Pfizer і BioNTech.

Нагадаємо

В Україні з коронавірусом госпіталізують 4 тисячі людей щотижня, пік хвороби припаде на середину грудня.

Павло Башинський

COVID-19