krainy-baltii-maizhe-na-rik-pryskoriuiut-protses-vidiednannia-elektromerezh-vid-rosii

Країни Балтії майже на рік прискорюють процес від'єднання електромереж від росії

 • 103945 переглядiв

Країни Балтії планують від'єднати свої енергосистеми від російських раніше, ніж планувалося, - у лютому 2025 року, а не наприкінці 2025 року. Ці зусилля спрямовані на те, щоб покінчити з енергетичною залежністю від росії.

Єврокомісія підписала з Естонією, Латвією, Литвою та Польщею декларацію, спрямовану на прискорення процесу розсинхронізації електромереж країн Балтії з росією. Про це пише УНН з посиланням на телерадіомовну компанію Естонії ERR.

Деталі

Від'єднання електромереж країн Балтії від російських може відбутися майже на рік раніше, ніж планувалося. Раніше передбачалося, що від'єднання відбудеться наприкінці 2025 року. Однак на зустрічі в Брюсселі були узгоджені новий термін – лютий 2025 року.

Естонія від'єднається від російської електросистеми майже на рік раніше, ніж планувалося раніше

- сказала прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

За словами прем'єра, країни Балтії працюють над тим, щоб остаточно позбутися залежності від російської енергії. Вона назвала перебування в російській електромережі ризиком для естонських споживачів. Очікується, що розсинхронізація дасть змогу країнам Балтії повністю контролювати свої власні електромережі.

Дата від'єднання залежить від швидкості прокладання електрокабелю Harmony Link між Польщею та Литвою. Раніше планувалося, що він буде прокладений морським дном, пізніше його вирішили пустити паралельно залізничному полотну Rail Baltic.

Проєкт Harmony Link обговорювався на найвищому рівні між країнами. Технічна діяльність і проєктування ще попереду. Але найголовніше - це все-таки той принцип, про який ми говоримо: ми вже не обговорюємо те, що кабель піде морем. Фактично він буде прокладений коридором Rail Baltic, що набагато безпечніше, економічніше і технічно здійсненніше швидше

- сказав міністр клімату Естонії Крістен Міхал.

Естонія, Латвія і Литва - це останні три країни ЄС, які все ще синхронізовані з російською електромережею. Приєднання країн Балтії до електромережі континентальної Європи було погоджено Європейською комісією, Польщею та трьома балтійськими державами у 2019 році.

Котін розповів, коли на Хмельницькій АЕС запрацює реакторна установка Westinghouse20.12.23, 14:08

Анастасія Рябоконь

Економіка

Популярні

Новини по темі