"Обсяги споживання і виробництва свинини у світі зростають, і в Україні також. За нашими оцінками, українці мають споживати не менше 30 кг свинини на душу населення. Це 1,3-1,4 млн тонн свинини", - заявив він.
Поряд з цим, на сьогодні обсяги споживання свинини в Україні є значно меншими, додав директор АСУ.
"Тобто є величезний потенціал для зростання", - підкреслив Лоза.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сало на Київщині подорожчало на 75%
Він додав, що понад 50% українських свиноферм планують розвиватися. Проте, гальмуючими факторами на шляху розвитку галузі свинарства в Україні є поширення епідемії АЧС, економічні виклики та зміни в законодавстві, зазначив директор АСУ.
Нагадаємо, Україна продовжує нарощувати імпорт свинини. За підсумками минулого року приріст імпорту становив близько 60%.
Експерти пояснюють таку тенденцію скороченням поголів'я свиней на тлі епідемії африканської чуми.
Нездатність контролюючих органів ефективно реагувати на АЧС привела до значного подорожчання сала і свинини на вітчизняних ринках, інформують фахівці.
Подолати АЧС Україні заважає відсутність професійних кадрів, вважає політик Сергій Тригубенко. А також - нескінченний процес реформування Держпродспоживслужби, який викликає безліч критичних зауважень.