ukenru
kostel-svyatogo-mikolaya-mozhe-ne-perezhiti-zimu-yakscho-terminovo-ne-rozpochati-remontni-roboti

Костел святого Миколая може не пережити зиму, якщо терміново не розпочати ремонтні роботи

 • 371359 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. 1 червня 2022 року Костел святого Миколая в Києві мав бути переданий у фактичне володіння римо-католицької парафії святого Миколая. Проте, Міністерство культури культури та інформаційної політики, на балансі якого перебуває храм, досі не підготувало всі необхідні документи про його передачу. Про це повідомив журналісту УНН настоятель парафії отець Павло Вишковський.

Цитата

«Ситуація вкрай критична, якщо терміново не розпочати ремонтні роботи, то зиму храм не переживе. Парафіяльна громада бере на себе всі зобов'язання по відновленню пам’ятки архітектури. Проте через відкладання підготовки необхідної документації про передачу храму у нас зв’язані руки. А відтягування призводить до все більшої руйнації», – зазначив настоятель.

Деталі

31 січня в Костелі, де у вересні минулого року відбулася пожежа, були завершені протиаварійні роботи.

Вони проводилися за рахунок пожертв, зібраних на відновлення пам’ятки архітектури після пожежі. Проте, будівля продовжує перебувати в аварійному стані. Наразі вона оточена огорожею, адже дах та стіни обсипаються. Деякі шматки можуть досягати 100 кг, через що перебувати безпосередньо під стінами Костелу небезпечно.

Під час дощу протікає дах і псується стан паркету, а також постійно утворюється грибок на стінах як центрального холу, так і підвальних приміщень. Стіни Костелу – це цегляна конструкція, укріплена металевою арматурою. Проте в місцях осипання помітно, що ця арматура піддалася корозії і її треба поновлювати. В іншому випадку будівля повністю зруйнується.

Цитата

«Перше, що необхідно робити – це дах, тому що немає сенсу робити щось інше. Наступний етап – рятування підлоги, в іншому випадку паркет просто згниє», – зазначив настоятель.

Стан електромережі Костелу теж у критичному стані, у деяких місцях видніються оголені дроти. Власне, ситуація з електромережею і призвела до пожежі Костелу.

Окрім того, будівля стикнулася ще з однією проблемою – метро, яке пролягає безпосередньо під нею. Через вібрації на Костелі поступово збільшуються тріщини, тому при ремонтних роботах необхідно встановлювати віброізоляцію.

Цитата

«Під низом метро. В історичній довідці вказано, що в 50-х роках, коли цей храм внесли як національний пам'ятник архітектури, почали будувати метро. Верховна Рада України перед початком будівництва метрополітену анулювала статус «Національна пам'ятка архітектури», а після завершення – знову повернула його. Крім того, поряд з Костелом стоїть будівля, яка належить старшому брату Дмитра Табачника, колишнього (віце-)прем’єр-міністра за Януковича, а згодом – міністра освіти. Після викопування ями для фундаменту стан храму погіршився, збільшилися тріщини», – повідомив отець Павло.

Релігійна громада змогла знайти опис храму при його будівництві і планує роботи з відновлення згідно з оригінальним виглядом. Адже за часів СРСР в Костелі багато речей змінили. Наприклад, орган був на місці головного вівтаря, хоча в католицьких храмах органи почали встановлювати ще з 6-го століття на хорах. Окрім того, у Костелі є місце, де наливається свята вода. За радянських часів на них зробили оздоблення та закрили доступ до води. Також у будівлі передбачено сім статуй, які парафіяльна громада теж планує відновити.

Цитата

«Ми маємо історичну довідку 1912 року, яку намагалися довго здобути. Тут 100 сторінок опису, де подетально вказано, як виглядав Костел в оригіналі. І ми плануємо відновити його первозданний вигляд. Це неоготик. Єдиний винятковий об’єкт в Києві, а також і один з декількох в Україні», – додав настоятель.

Щодо органу, який згорів під час пожежі, то, зі слів настоятеля, уже знайшли схожий інструмент. Його розмістять на хорах, де й знаходиться зазвичай орган у католицьких храмах. Проте, для цього ще треба провести значний об’єм ремонтних робіт.

Цитата

«У першу чергу треба зробити охоронний договір, який вже мав би бути в лютому зі сторони держави. Це детальне дослідження щодо всіх шкод і обрахування, скільки коштів потрібно на відновлення будівлі. Проте влада відкладає цей процес, а ми не можемо самі робити дане дослідження», – повідомив отець Павло.

За словами юриста парафії, Департамент охорони культурної спадщини взяв на себе зобов’язання з виготовлення комплексу документів. А саме - технічне обстеження будівлі і паспорти всіх пам’яток. Ці документи мали би бути додатком до охоронного договору. Зараз немає жодних юридичних перешкод, щоб завершити процес передачі. Парафіяльна громада зі свого боку виконала всі зобов’язання і наразі затримка за державою.

Щодо того, за який кошт парафія планує відновлювати Костел, то отець Павло зазначив, що вже створено благодійний фонд.

«Як опікунська рада ми створили благодійний фонд «Відродження київського храму святого Миколая» і готові вже розпочати збір коштів. Усі вони будуть направлені суто відновлення Костелу», – сказав настоятель.

Нагадаємо

У костелі Святого Миколая в Києві, у якому у вересні минулого року сталася пожежа, завершилися протиаварійні роботи. Вартість протиаварійних робіт та послуг становила 21 546 802,90 грн.

Українські Національні Новини

Суспільство