kongres-ssha-zbirayetsya-nayblizhchim-chasom-viznati-grupu-vagnera-teroristichnoyu-zmi

Конгрес США збирається найближчим часом визнати "групу Вагнера" терористичною - ЗМІ

 • 1096090 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. В обох палатах Конгресу США, Сенаті та Палаті представників, міцніє рішучість визнати "групу Вагнера" – російських найманців, які, згідно з багатьма повідомленнями, є бойовою силою агресії рф проти України – "іноземною терористичною організацією", повідомляє Голос Америки, пише УНН.

Деталі

Багато сенаторів і конгресменів вважають, що недавнє рішення Білого дому назвати «вагнерівців» транснаціональним злочинним угрупуванням є важливим, але недостатнім кроком у протидії Вашингтона російським найманцям, які розвинули активність на просторі Східної Європи, Африки, Близького Сходу і Південної Америки.

В обох палатах зараз перебувають на розгляді законопроєкти «Про притягнення до відповідальності російських найманців» (Holding Accountable Russian Mercenaries Act, скорочено HARM Act), які прямо іменують підопічних «кремлівського кухаря» євгенія пригожина терористами, і в цих документів є велика підтримка. Про це було сказано на слуханнях, що відбулися 9 березня в Гельсінській комісії США, яка представляє Сполучені Штати в ОБСЄ, об'єднуючи членів Сенату і Палати представників від обох партій.

Нинішній голова Гельсінкської комісії США, конгресмен-республіканець від Південної Кароліни Джо Вілсон, відкриваючи слухання, заявив, що ПВК «Вагнер» є очевидною загрозою безпеці мирних країн саме через свої терористичні методи.

«"Група Вагнера” широко застосовувала терор, вчиняючи акти політичного насильства, що призвели до різанини тисяч мирних жителів і масових звірств, як у Бучі в Україні, так і в Малі. Куди б не приходив “Вагнер”, невдовзі слідують звірства. Найманці масово ґвалтують, грабують, викрадають, катують і експлуатують. Вони вбивали і залякували журналістів. Їх звинувачують у встановленні протипіхотних мін у містах і на атомних електростанціях, і навіть у використанні нервово-паралітичними речовин у Лівії», - сказав він.

Сенатор-демократ від Род-Айленда Шелдон Вайтхаус повідомив учасникам слухань у Гельсінкській комісії, що його палата проголосує за законопроєкт HARM Act уже невдовзі.

«Я можу вам доповісти, що зараз ми з лідером (демократичної більшості в Сенаті) Чаком Шумером ведемо справу до конкретної дати, коли Сенат проголосує закон про визнання “групи Вагнера” іноземною терористичною організацією. І я віддаю належне сенатору Річарду Блюменталю, який сидить тут поруч зі мною, а також сенатору-республіканцю Ліндсі Грему. Нещодавно ми були в Києві, і одним із головних наших висновків із цієї поїздки став висновок, що це потрібно зробити якнайшвидше. Я сподіваюся, що це буде зроблено невдовзі», - вказав він.

Інші сенатори під час слухань також говорили про те, що голосування може відбутися вже наступного тижня.

Доповнення

Про приватну військову компанію з росії вперше почули, коли "вагнерівців" помітили на сході України у 2014-му. Згодом з'явилися повідомлення про їхню присутність у Сирії, Лівії, ЦАР тощо.

23 листопада Європарламент визнав росію державою-спонсором тероризму. Також євродепутати закликали Раду ЄС включити "групу Вагнера" до списку терористів.

У Канаді і Великій Британії хочуть визнати "групу Вагнера" терористичною організацією.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі