komitet-yunesko-dodav-shche-5-ukrainskykh-obiektiv-do-pereliku-tsinnostei-z-posylenym-zakhystom

Комітет ЮНЕСКО додав ще 5 українських об’єктів до переліку цінностей з посиленим захистом

 • 26494 переглядiв

ЮНЕСКО внесла п'ять українських об'єктів культурної спадщини з Одеської, Чернігівської, Львівської та Закарпатської областей до списку об'єктів, що перебувають під охороною, через пошкодження внаслідок російської агресії. Серед об'єктів - дерев'яні церкви, національна опера та кафедральний собор.

До Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом внесені пам’ятки, що розташовані у Одесі, Чернігові, у Львівській та Закарпатській областях.

Про це інформує сайт українського Міністерства культури та інформаційної політики , передає УНН.

Деталі

14 грудня, Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту затвердив рішення внести ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом.

Як повідомила пресслужба МКІП, ідеться про йде про пам’ятки культурної спадщини, які розташовані у Одесі, Чернігові, у Львівській та Закарпатській областях, а саме:

Дерев’яні церкви Карпатського регіону. Церква Архангела Михаїла, Ужок, Закарпатська обл.;

Дерев’яні церкви Карпатського регіону. Дерев’яна церква Св. Юра, Дрогобич, Львівська обл.;

Будівля Одеського національного академічного театру опери та балету;

Будівля Одеської обласної філармонії імені Давида Ойстраха;

Спасо-Преображенський собор міста Чернігів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни ЄС обіцяють продовжувати підтримку України, скільки це буде потрібно: про що йдеться у висновках саміту

Заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар зазначила про значні втрати серед об’єктів культурної спадщини та культурної інфраструктури, - внаслідок російської агресії. За словами Бондар, розширення переліку об’єктів під посиленим захистом відбувається саме через російську агресію.

З початку повномасштабного вторгнення, росія запустила понад 10 000 ракет та безпілотників на Україну. В результаті цього в країні пошкоджено чи зруйновано понад 1700 об’єктів культурної інфраструктури та більше 870 пам’яток культурної спадщини. Я вірю, що разом із спільнотою ЮНЕСКО ми створимо міцне коло підтримки, де культурна спадщина об’єднує нас міцніше, ніж будь-яка сила, що намагається нас розділити

– підкреслила заступниця міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МКІП моніторить порушення культурних прав українців у Криму

Ігор Тележніков

Культура

    Популярні

    Новини по темі