ukenru
kolishniy-golova-nkrekp-poyasniv-svoye-rishennya-zbilshiti-chastku-zelenoyi-energetiki

Колишній голова НКРЕКП пояснив своє рішення збільшити частку "зеленої" енергетики

 • 26878 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Колишній голова Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк пояснив, чим було зумовлено у 2018 році його рішення підняти частку "зеленої" енергетики до 11% в загальному енергобалансі країни, повідомляє УНН.

Цією постановою інвестор у "зелену" енергетику був максимально захищений від будь-яких змін у законодавстві, зокрема - щодо змін тарифів. Також постановою визначено, що будь-який спір з інвесторами (компаніями з іноземними інвестиціями) вирішується в арбітражі за Арбітражним регламентом Міжнародної торгової палати (ІСС) або за згодою виробників "зеленої" електроенергії - у Господарському суді України. 

Збільшення виробництва "зеленої" енергетики на фоні падіння промисловості та зменшення потреби споживача в електроенергії призвели до дисбалансів на енергетичному ринку країни.

Втім, за словами Вовка, таке рішення було прийнято не за його ініціативи, а у зв’язку з міжнародними зобов’язаннями.

"Україна взяла на себе зобов’язання до 2020 року досягти рівня 11% ще у 2012 році, згідно з рішенням Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства", - зазначив Вовк.

В згаданому ним рішенні дійсно йдеться про необхідність підвищення в Україні виробництва "зеленої" електроенергії до 11%.

Але воно, в свою чергу, призвело до того, що "Укренерго" змушене знижувати потужності атомних електростанцій, аби збалансувати енергоринок.

Заміщення атомної електроенергії України відбувається також через дозволений ВР імпорт з РФ та Білорусі. Восени 2019 року Верховна Рада схвалила відповідні нормативні зміни. У пресі їх охрестили "правками Геруса" (Андрій Герус - голова комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг).

Голосування у ВР відбувалося 18 вересня, а вже з 1 жовтня - російську електроенергію почала імпортувати компанія "Юнайтед Енерджі", пов'язана з Ігорем Коломойським.

Українські Національні Новини

Політика