koalitsiia-nimechchyny-vidkladaie-biudzhetni-perehovory-shcho-mozhe-vplynuty-na-dopomohu-ukraini-u-rozmiri-8-miliardiv-yevro

Коаліція канцлера Німеччини відклала переговори щодо бюджету на 2024 рік: що буде з 8 млрд євро допомоги Україні

 • 21312 переглядiв

Коаліція канцлера Німеччини Олафа Шольца відклала переговори щодо бюджету на 2024 рік через дефіцит у 60 мільярдів євро, що залишає 8 мільярдів євро запропонованої військової допомоги Україні в невизначеності.

Коаліція канцлера Німеччини Олафа Шольца  відклала на невизначений термін переговори щодо бюджету на наступний рік, намагаючись знайти вихід із кризи, спричинену "дірою" у бюджеті на 60 мільярдів євро.  Питання про виділення 8 млрд євро військової допомоги Україні у наступному році перебуває у "підвішеному стані".  Про це повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Серед можливих варіантів  виходу з кризи в Німеччині - складання додаткового бюджету на 2023 рік і призупинення дії  обмеження збільшення державного боргу Німеччини перед тим, як відновити його з наступного року.

"Наша мета - обговорити бюджет швидко, але з належною обережністю", - ідеться в спільній заяві законодавців від правлячої партії.

Затримка з ухваленням бюджету посилила невизначеність щодо витрат у всіх галузях німецької економіки і означає, що головний кошторис країни на 2024 рік може бути не ухвалений до кінця року.

Уряд уже заморозив більшість нових видаткових зобов'язань і заблокував витрачання коштів зі стабілізаційного фонду економіки в розмірі 200 млрд. євро на цей рік.

Практично всі статті витрат, які ще не були офіційно затверджені, перебувають у підвішеному стані. Серед них – допомога Украні.

Уряд Німеччини планував подвоїти військову допомогу Україні до 8 млрд. євро наступного року, проте представник міністерства оборони не став уточнювати, чи буде виконана ця обіцянка, пославшись на те, що вона ще обговорюється.

"Політичні наслідки рішення конституційного суду Німеччини продовжують позначатися на політиці Німеччини і тепер впливають і на політику ЄС, роблячи набагато менш вірогідним досягнення угоди щодо перегляду бюджету ЄС на Європейській раді 14-15 грудня та навіть ставлячи під загрозу зобов'язання блоку щодо фінансування України в розмірі 50 млрд. євро до 2027 року", - йдеться в записці Eurasia Group.

Нагадаємо

Бюджетний комітет, 17 листопада, призупинив остаточні обговорення проєкту бюджету ФРН на 2024 рік, після заборони конституційним судом перерахувати 60 мільярдів євро (65 мільярдів доларів) невикористаних коштів для подолання наслідків пандемії на екологічні ініціативи та підтримку промисловості.

Тетяна Краєвська

Економіка

    Популярні

    Новини по темі