ukenru
kmda-zupynyla-auktsion-z-nadannia-v-orendu-zhytnoho-rynku

КМДА зупинила аукціон з надання в оренду Житнього ринку

 • 30591 переглядiв

Київська влада призупинила аукціон на оренду Житнього ринку, дослухавшись до занепокоєння громадськості, і працюватиме з мешканцями над розробкою оновлених умов для потенційного інвестора, які збережуть функціональність ринку та відродять його.

Київська влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринк. У КМДА заявили, що  дослухалися до  громадськості, передає УНН.

"Проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку зупинено. Дослухавшись громадськості, Департамент промисловості та розвитку підприємництва звернувся до Департаменту комунальної власності з проханням відмінити проведення аукціону 15 квітня", - йдеться в повідомленні КМДА.

Повідомляється, що далі департаменти спільно з громадськістю напрацюють оновлені умови для майбутнього інвестора, які дозволять створити і втілити оптимальну концепцію відродження ринку.

"Враховуючи резонанс серед громади Києва щодо збереження "Житнього ринку" та його цільового призначення, ми прийняли рішення не проводити аукціон зараз, напрацювати разом з киянами нові умови конкурсу та вимоги до потенційного орендаря. На це нам потрібен додатковий час", - сказав директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Володимир Костіков.

Він додав, що головною умовою оренди Житнього ринку залишиться термінове проведення капітального ремонту і збереження функціоналу. Адже Житній ринок на Подолі – один із найстаріших ринків Києва. Сучасне його приміщення збудували ще в 1980 році. І сьогодні, після більше 40 років експлуатації, воно потребує капітального ремонту, щоб відповідати сучасним реаліям.

Окрім того, зазначається, що саме бачення концепції відродження ринку обов'язково має бути погоджене з киянами. Над цим і працюватимуть найближчим часом профільні департаменти спільно з представниками громадськості.

Контекст

Раніше Житній ринок планували здати в оренду на 15 років.

Відповідне оголошення було на Національній електронній біржі.

Початкова ціна оренди будівлі була  – 2,5 млн грн/місяць.

Фонд Inzhur заявляв, що  готовий перетворити занедбаний Житній ринок на точку тяжіння світового рівня — разом з міжнародною компанією Colliers.

Мер Києва Віталі Кличко заявляв, що умовою оренди є збереження функціоналу та продовження роботи ринку. У вимогах до орендаря — реконструкція критої будівлі, зокрема і її даху, ремонт інженерних комунікацій.

Шеф-кухар, ресторатор та громадський активіст Євген Клопотенко прокоментував рішення про зупинку аукціону з надання в оренду Житнього ринку. Він зазначив, що далі мають пройти повноцінні громадські слухання, де кияни сформують спільне бачення розвитку ринку.

"Вони фактично стануть основою майбутнього інвест-проєкту і вже міська влада вирішить, яка форма буде найкраща для його реалізації. На це піде орієнтовно три місяці. Наразі у всіх сторін є розуміння, що Житній має жити, тому негайний капітальний ремонт ринку із збереженням його основного функціоналу має бути головною вимогою до майбутнього інвестора. Разом з тим весь процес має бути відкритим і прозорим", - написав Клопотенко.

Раніше він висловлював підозру, що Житній ринок спеціально доводять до занепаду, щоб потім перетворити на черговий ТРЦ чи висотку.