kembridzhskiy-slovnik-nazvav-slovom-roku-galyutsinuvati-pro-shi

Кембриджський словник назвав словом року "галюцинувати" про ШІ

 • 42962 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Словник англійської мови Cambridge Dictionary назвав словом 2023 року "галюцинувати" ("hallucinate"), але в контексті штучного інтелекту, пише УНН.

Цитата

"Слово 2023 року - "галюцинувати". Коли штучний інтелект галюцинує, він видає неправдиву інформацію", - ідеться в повідомленні на сайті Кембриджського словника.

"Команда Кембриджського словника обрала "галюцинувати" словом 2023 року, оскільки визнала, що нове значення відображає суть того, чому люди говорять про ШІ. Генеративний ШІ - потужний інструмент, але ми все ще вчимося, як безпечно і ефективно взаємодіяти з ним - це означає усвідомлення як його потенційних сильних сторін, так і його поточних слабкостей", - ідеться в повідомленні.

Деталі

Як пояснюється, потенціал генеративного штучного інтелекту продовжує залишатися жвавою темою дискусій. Сплеск інтересу цього року був викликаний великою кількістю інструментів, випущених для загального користування, таких як ChatGPT, Bard, DALL-E і BingAI, усі з яких залежать від великих мовних моделей (складних математичних представлень мови, заснованих на дуже великих обсягах даних, що дозволяють комп'ютерам створювати схоже на те, що могла би сказати людина).

З цією новою технологією, як зазначено, у мову приходять і нові значення. Протягом 2023 року лексикографи Кембриджського словника додавали до словника нові визначення, пов'язані з ШІ, включаючи  велику мовну модель (або LLM), генеративний ШІ (або GenAI) та GPT. Багато існуючих слів, таких як "галюцинувати", як зазначається, цього року також набули додаткових значень, пов'язаних з ШІ.

Нагадаємо

Видавництво словника англійської мови Collins English Dictionary оголосило найвідомішим словом 2023 року абревіатуру штучного інтелекту - "ШІ".

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    В окупованому Криму активісти підняли український прапор

     • 52875 переглядiв