kamiani-utvorennia-v-shotlandii-ta-irlandii-svidchat-pro-vyrishalnyi-moment-v-istorii-zemli

Кам’яні утворення в Шотландії та Ірландії свідчать про вирішальний момент в історії Землі

 • 67096 переглядiв

Формація Порт-Аскейг може бути найповнішим свідченням "снігової Землі". Шари гірських порід товщиною до 1,1 км були закладені 662-720 млн років тому під час Стуртського зледеніння.

Скельне утворення, що охоплює Ірландію та Шотландію, може бути найповнішим свідченням про час, коли Земля була вкрита льодом. Пише УНН із посиланням на публікацію у журналі Лондонського геологічного товариства та Phys.org.

Деталі

Як показало нове дослідження, проведене вченими Університетського коледжу Лондона (UCL), скельне утворення, що охоплює Ірландію та Шотландію, може бути найповнішим у світі свідченням "снігової Землі" - вирішального моменту в історії планети, коли земна куля була вкрита льодом.

Дослідження виявило, що формація Порт-Аскейг, що складається з шарів гірських порід товщиною до 1,1 км, ймовірно, була закладена між 662 і 720 мільйонами років тому. У цей період часу було Стуртське зледеніння – перший з двох глобальних заморозків, які, як вважають, спричинили розвиток складного багатоклітинного життя.

Ці породи фіксують час, коли Земля була вкрита льодом. Усі складні багатоклітинні форми життя, такі як тварини, виникли з цієї глибокої заморозки, перші докази в скам’янілості. запис, що з’явився незабаром після того, як планета відтанула

- пояснює професор Грем Шилдс з UCL Earth Sciences.

У звіті дослідження вказується, що шари гірських порід, які були відкриті на Гарвеллахах, є унікальними в усьому світі.

Під скелями, закладеними під час неймовірного холоду Стуртського зледеніння, знаходяться 70 метрів старіших карбонатних порід, утворених у тропічних водах

- пояснює представник UCL Earth Sciences.

Ці шари, за словами вченого, фіксують тропічне морське середовище з процвітаючим ціанобактеріальним життям, яке поступово стало холодніше, знаменуючи кінець приблизно мільярда років помірного клімату на Землі.

Довідка

Стуртіанське зледеніння тривало приблизно 60 мільйонів років і було одним з двох великих похолодань, що сталися в Кріогенному періоді (між 635 і 720 мільйонами років тому). Мільярди років до цього періоду життя складалося лише з одноклітинних організмів і водоростей.

Вівтар Стоунхенджу походить не з Уельсу, як раніш вважалося - нове дослідження15.08.24, 13:07

Після цього періоду, в геологічному плані, швидко виникло складне життя, причому більшість сучасних тварин у фундаментальних рисах схожі на ті форми життя, які розвинулися понад 500 мільйонів років тому.

Одна з теорій полягає в тому, що ворожий характер екстремального холоду, можливо, спричинив появу альтруїзму, коли одноклітинні організми навчилися співпрацювати один з одним, утворивши багатоклітинне життя.

Нагадаємо

УНН передавав, що українські геологи планують оцифрувати 60 тис. геологічних звітів – база даних знадобиться інвесторам та міжнародним конкурсам.

Популярні

Новини по темі

У Сумах пролунали два вибухи - ЗМІ

 • 22655 переглядiв