ukenru
italiyska-kompaniya-eni-gotuyetsya-vidkriti-rublovi-rakhunki-abi-platiti-za-rosiyskiy-gaz

Італійська компанія Eni готується відкрити рубльові рахунки аби платити за російський газ

 • 160204 переглядiв

КИЇВ. 28 квітня. УНН. Італійський енергетичний гігант Eni SpA готується відкрити рубльові рахунки в АТ “Газпромбанк” , що дозволить йому потенційно виконати вимоги росії щодо оплати газу в місцевій валюті, повідомляє Bloomberg.

Деталі

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн попередила компанії в середу не піддаватися вимогам росії платити за газ в рублях, заявивши, що це порушить санкції.

У самій же компанії Eni від коментарів відмовився.

Здатність Європи підтримувати єдиний фронт проти москви має бути перевірена найближчими тижнями, оскільки країни повинні вирішити, чи погодитися на вимоги путіна, чи ризикнути, що доведеться регулювати газ вдома.

Eni поки не використовувала новий механізм і поки що розраховувалася лише євро, пише видання. Наступний раунд виплат не раніше другої половини травня.

Італія отримує близько 40% свого газу з росії, хоча прем’єр-міністр Маріо Драгі шукає заміну й уклав нові угоди з постачальниками, особливо в Північній Африці.

Нагадаємо

В Польщі наголошували, що вони здатні вже зараз повністю замінити російський газ. У свою чергу, 26 квітня росія призупинила постачання газу до Польщі за "Ямальським контрактом".

23 березня російський президент володимир путін доручив приймати оплату за російський природний газ, що поставляється в Європу, в рублях.

Більшість країн ЄС виступили проти цього рішення, зокрема Литва вирішила повністю відмовитися від енергоносія з рф.

Українські Національні Новини

Новини Світу