ukenru
inflyatsiya-za-pidsumkami-roku-perevischit-prognozi-nbu

Інфляція за підсумками року перевищить прогнози - НБУ

 • 24906 переглядiв

КИЇВ. 9 грудня. УНН. Інфляція в Україні цього року знижується повільніше, ніж очікуваний однозначний показник у 9,6% на кінець року. Про це заявили у НБУ за підсумками засідання правління Нацбанку, пише УНН.

Цитата:

"Пік інфляційного сплеску пройдено, але інфляція знижується повільніше, ніж очікувалося", - повідомили у НБУ.

Деталі

Зазначається, що у жовтні зростання споживчих цін пригальмувало до 10,9% у річному вимірі. За оцінками Національного банку, у листопаді інфляція продовжила сповільнюватися. "Ефекти від поточного послаблення гривні до долара США частково компенсуються її зміцненням до інших валют країн - основних торговельних партнерів", - додали у регуляторі.

"Утім, інфляція знижується повільно внаслідок низки чинників. Зокрема, посилюється тиск на ціни все ширшого переліку товарів та послуг споживчого набору через вторинні ефекти від подорожчання продовольчих товарів та енергоносіїв. Також інфляцію підживлює збільшення витрат бізнесу на логістику та оплату праці. Окрім того, незважаючи на незначне погіршення споживчих настроїв і карантинні обмеження, внутрішній споживчий попит залишається стійким. У результаті поточна траєкторія інфляції залишається вищою, ніж передбачалося жовтневим макропрогнозом Національного банку", - зазначили у НБУ.

До слова, тоді НБУ зберіг прогноз інфляції на рівні 9,6% у грудні 2021 року.

Вказано, що реалізуються і додаткові проінфляційні ризики, у тому числі посилення геополітичної напруги.

"Інфляція продовжить поступово знижуватися наприкінці цього року та впродовж усього 2022 року", - зазначили у НБУ.

Очікується, що продовольча інфляція сповільнюватиметься як завдяки високим цьогорічним урожаям, так і корекції світових цін у 2022 році. Навесні також очікується зниження цін на газ у Європі після завершення опалювального сезону. Фундаментальний тиск також поступово послабиться з огляду на очікуване сповільнення темпів зростання зарплат у наступному році та подальший ефект від ужитих Національним банком заходів з посилення монетарної політики, додали у регуляторі.

Доповнення

Споживчі ціни у жовтні цього року в Україні зросли на 10,9% у річному вимірі (проти жовтня минулого року), впавши нижче показника в 11% місяцем раніше.

Українські Національні Новини

Економіка