ukenru
inflyatsiya-tsogo-roku-mozhe-perevischiti-6-richniy-maksimum-nbu

Інфляція цього року може перевищити 6-річний максимум - НБУ

 • 131568 переглядiв

КИЇВ. 14 квітня. УНН. Інфляція цього року на тлі повномасштабного вторгнення рф в Україну може перевищити 6-річний максимум, піднявшись вище 20%, згідно з прогнозом Національного банку України, пише УНН.

Цитата

"Наслідки повномасштабного нападу росії посилюватимуть інфляційний тиск. (...) За підсумками 2022 року інфляція може перевищити позначку 20%, але залишатиметься контрольованою", - повідомили у НБУ.

Згідно з даними Держстату, такий показник буде вищим показника 2016-го (12,4%) та 2017-го року (13,7%). Починаючи з 2014 року, інфляція вище 20% була у 2014-му - 24,9% та у 2015-му - 43,3%.

Варто зазначити, що у 2014 році дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а з 2015-го - без урахування тимчасово окупованої території АРК, Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях. 

Деталі

У регуляторі при цьому вказують, що заходи НБУ та уряду стримуватимуть зростання цін, серед них:

  • тимчасова фіксація обмінного курсу гривні, яка стримуватиме ймовірне погіршення очікувань та подорожчання імпортних товарів;
  • зниження податків;
  • фіксація цін на житлово-комунальні послуги;
  • адміністративне регулювання цін на низку продуктів харчування та паливо.

Доповнення

У березні споживчі ціни прискорили зростання до 13,7% (р/р). Насамперед стрімко подорожчали продукти харчування, фармацевтичні товари та пальне.

Українські Національні Новини

Економіка