ukenru
import-elektroenergiyi-z-rf-pokriv-0-2-vid-dobovogo-spozhivannya-ukrenergo

Імпорт електроенергії з РФ покрив 0,2% від добового споживання - Укренерго

 • 27438 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. У період з 1 лютого Україна імпортувала з Російської Федерації електроенергії обсягом у 1 млн кВт на годину, що становить 0,2% від середньодобового споживання. Про це у відповідь на інформаційний запит УНН повідомили в Укренерго.

Цитата:

“Імпорт електроенергії з Росії в торгову зону “Об’єднана енергетична система (ОЕС) України” здійснюється компаніями-імпортерами з 1 лютого 2021 року. Обсяг поставок склав 1 млн кВт на год (0,2% від середньодобового споживання електроенергії за минулий тиждень 25-31 січня). При цьому, зазначимо, що імпорт в ОЕС України з Росії та Білорусі на сьогодні покриває не більше 2-3% обсягів споживання”, - йдеться у відповідь на запит.

Деталі

У 2020 році імпорт електроенергії з Росії здійснювався лише в січні-березні, загалом імпортували 53,4 млн кВт на год. З 8 квітня 2020 року імпорт електроенергії з Росії та Білорусі був обмежений до нуля, після чого 16 грудня регулятор скасував обмеження у зв’язку із втратою повноважень скасовувати аукціони.

“Імпорт електроенергії з Білорусі здійснюється з 3 січня 2021 року. Його обсяг за добу протягом січня 2021 року коливався в межах від 0,8 млн кВт на год до 12,3 млн кВт на год. Обсяг імпорту електроенергії з Білорусі за 1 лютого 2021 року склав близько 10 млн кВт на год”, - вказано у відповіді на запит.

Зазначається, що у 2020 році з Білорусі імпортували електроенергії обсягом 152,3 млн кВт на год, що становить 0,1% від загального споживання, а у січні 2021 року імпортували 180,5 млн кВт на год, що становить 1,3% від загального споживання.

Доповнення

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, до 2023 року українська система електроенергії має повністю від'єднатися від російської та білоруської і приєднатися до системи Європейського Союзу.

Що було раніше

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі був заборонений 8 квітня 2020 року постановою НКРЕКП. Це пояснювали проблемами балансування енергосистеми України та обмеженням внутрішньої генерації. Рішення стало можливим після ухвалення Верховною Радою закону "Про ринок електричної енергії".

З 1 січня, після дев'ятимісячної заборони, імпорт дозволили відновити.

Водночас, 14 грудня 2020 року в Раді зареєстрований законопроект №4493 про внесення змін до закону про ринок електроенергії щодо продовження до 31 грудня 2021 року повноважень Нацкомісії з обмеження імпорту.

Це відбувається на тлі кризової ситуації з постачанням вугілля на ТЕС та "тарифної кризи".

Нестача вугілля

Запаси вугілля на складах ТЕС з початку листопада 2020 року зменшилися у 5,5 рази - ситуацію в Укренерго називали критичною.

У РНБО ще 15 січня скликали нараду щодо безперервного енергопостачання населенню, обговоривши зокрема й проблему з постачанням вугілля на ТЕС у необхідній кількості.

Водночас, в Укренерго запевнили, що на тлі такої ситуації "жодних відключень будь-яких категорій споживачів за минулий тиждень (18-25 січня - ред.) та станом на зараз не відбулося, графіки обмеження потужності (ГОП) та аварійного відключення (так звані "віялові відключення") не застосовувалися і наразі не плануються до застосування". Інформація про можливість таких заходів раніше з'явилася у мережі.

При цьому регулятор анонсував, що проведе позапланові перевірки ТЕС через нестачу вугілля.

Тарифна криза

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, при чому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту. 

Так, з початку року було скасовано пільговий тариф в 90 коп/КВт-год для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлено єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Постанова Кабміну, якою підвищується ціна, ухвалена нібито з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення із січня 2021 року, так пояснили у Міненерго. Наразі питання "вирішили" компенсаціями - українцям роздадуть 1,4 млрд грн з держбюджету, але не всім, а лише окремим категоріям населення. 

Слід додати, що 2020 року у своєму звіті Європейська комісія вказала, що ціни на електроенергію в Україні майже на 38% вищі від середньої вартості у країнах Європи. За цим показником Україна опинилася поряд з такими країнами як Греція, Мальта, Болгарія, Угорщина та Польща, де ціни на електроенергію найвищі в Європі.

Варто додати, що ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%.

Українські Національні Новини

Економіка