hotuietsia-zakonoproekt-dlia-zaprovadzhennia-mobilizatsii-ukrainskykh-cholovikiv-za-kordonom

Готується законопроект, для запровадження мобілізації українських чоловіків за кордоном

 • 29101 переглядiв

Проект українського закону зобов'язує всіх чоловіків, у тому числі тих, хто перебуває за кордоном, перереєструватися на військову службу; невиконання цієї вимоги може призвести до консульських і банківських обмежень. Очікується, що законопроект буде розглянутий у парламенті в січні 2024 року.

Наразі розробляється законопроект, який зобов’яже усіх українських чоловіків в Україні або за її межами наново встати на військовий облік. Тим, хто підпадає під мобілізацію будуть надіслані повістки навіть за кордон. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив нардеп, член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко, передає УНН.

Українці за кордоном, вони будуть так же само, як і українці тут - в Україні, мають проходити ті ж самі процедури. Тобто ідентифікацію треба буде пройти. Якщо ти пройдеш і ти будеш в переліку тих, хто підлягає під мобілізацію, ти звичайно отримаєш повістку. Це нормальний процес. А далі це вже твій вибір. Або ти повертаєшся назад, або ти лишаєшся там і це вже буде порушенням Закону України. (..) Це комплексний законопроект розробляється і депутатами, і міністерством оборони - цілою командою. І цілою командою Генштабу

- сказав Вадим Івченко.

Деталі

За словами Івченка, розробляється "такій собі військовий облік". Згідно з ним усі чоловіки мають пройти переідентифікацію в ТЦК та отримати відповідну картку військового обліку, де буде зазначено чи підпадає людина під мобілізацію чи ні.

Чи це народний депутат, чи це чиновник, чи це будь-яка інша броньована особа. Якщо людина за кордоном, вона має пройти теж цю ідентифікацію. Якщо вона не пройде – це означає, що будуть наслідки

- пояснив нардеп.

Одним із наслідків може бути наприклад те, що українцю, який не встав на військовий облік не будуть надаватися консульські послуги. Також банки будуть запрошувати нову ідентифікацію, в якій має бути посвідка військового обліку. У разі ненадання необхідних документів у людини, яка фізично знаходиться за кордоном можуть навіть відключитися банківські картки.

Івченко думає, що в січні 2024 року цей законопроект вже буде представлено для всього українського парламенту для обговорення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові запропонували мобілізувати 450-500 тисяч людей – Зеленський

Ганна Оніщенко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    ЄС відправляє в Україну ще 500 електрогенераторів

     • 26669 переглядiв

    Світове виробництво автомобілів зросло на 10%

     • 17949 переглядiв