hlobalni-vykydy-co2-dosiahaiut-rekordnoho-rivnia-vcheni

Глобальні викиди CO2 досягають рекордного рівня – вчені

 • 24408 переглядiв

За прогнозами, у 2023 році глобальні викиди CO2 сягнуть рекордних 36,8 мільярда тонн, що на 1,1% більше, ніж у попередньому році, незважаючи на міжнародні цілі щодо обмеження глобального потепління. Вчені попереджають на COP28, що нинішніх зусиль недостатньо для того, щоб змінити тенденцію до зростання.

Глобальні викиди шкідливого для клімату CO2 від викопних видів палива, таких як вугілля та газ, у 2023 році досягнуть рекордного рівня, а вжитих заходів недостатньо, щоб змінити тенденцію. Про це повідомляють вчені з "Глобального вуглецевого проекту", передає УНН.

Деталі

Центр міжнародних досліджень клімату та навколишнього середовища (CICERO) в рамках нового звіту Global Carbon Project, що об’єднує понад 120 вчених і 95 організацій з усього світу, повідомляє, що викиди CO2 від викопного палива у цьому році знову зростуть. Доповідь на цю тему представлена сьогодні на кліматичній конференції COP28 в Дубаї.

Згідно з прогнозом дослідників, у 2023 році в усьому світі буде викидано 36,8 мільярда тонн CO2, що на 1,1% більше, ніж у попередньому році. До цього додаються викиди CO2 від землекористування, які в основному спричинені вирубкою тропічних лісів. Очікується, що ці викиди становитимуть 4,1 мільярда тонн CO2 у 2023 році.

Очікується, що викиди CO2 від використання нафти також зростуть на 1,5%, переважно через викиди авіації та наземного транспорту в Китаї, хоча ці викиди все ще нижчі за допандемічний рівень. Тим часом викиди природного газу можуть зрости дуже незначно, приблизно на 0,5%, але також можуть залишитися на тому ж рівні або навіть зменшитися. Хоча використання природного газу в Китаї зросло, в Європейському Союзі воно скоротилося через російське вторгнення в Україну та подальші військові дії.

В будь-якому разі, наведені цифри суперечать меті міжнародної спільноти обмежити глобальне потепління до 1,5 градусів Цельсія порівняно з доіндустріальним рівнем. Якщо викиди продовжуватимуть розвиватися, як і раніше, залишковий бюджет вуглецю для дотримання обмеження в 1,5 градуса буде вичерпано за сім років. Про це зокрема каже Джулія Понграц з Мюнхенського університету імені Людвіга Максиміліана, яка є співавтором доповіді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На СОР28 українські вчені доповіли про метеорологічні рекорди на "Вернадському" та наслідки зміни клімату в Антарктиці

Довідка

За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, з 1800-х років температура Землі вже зросла трохи більше ніж на 1 градус за Цельсієм, або на 2 градуси за Фаренгейтом. Чим більше вуглецю ми викидаємо в атмосферу, тим більше зростатиме середня температура Землі. За даними НАСА, останні дев'ять років були найтеплішими за всю історію спостережень, принаймні, з моменту початку ведення сучасних спостережень у 1880 році.

Окремо слід зазначити, що навіть пандемія не змогла зупинити загальне зростання викидів CO2. З глобальної точки зору, тенденції викидів шкідливих для клімату викидів парникових газів не змінюються, пише видання Handelsblatt. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: G7+ та Україна започаткували партнерство у сфері чистої енергетики на COP28

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Глобальні викиди CO2 досягають рекордного рівня – вчені

     • 24408 переглядiв

    На Багамах американка загинула внаслідок нападу акули

     • 25047 переглядiв