hetmantsev-khoche-zalyshyty-ukraintsiv-bez-yakisnoho-ta-dostupnoho-internetu-pid-chas-viiny-nardep-vyrishyv-borotysia-z-provaideramy

Гетманцев хоче залишити українців без якісного та доступного інтернету під час війни? Нардеп вирішив боротися з провайдерами

 • 108651 переглядiв

Голова податкового комітету ВР виступає проти використання ФОП інтернет-провайдерами. Інтернет асоціація України просить захисту у Президента, закликала його зупинити кампанію знищення малого вітчизняного телеком-бізнесу.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вирішив оголосити війну інтернет-провайдерам, які використовують спрощену систему оподаткування. На думку нардепа, ці підприємці сплачують надто малий податок. У відповідь Інтернет асоціація України закликала Президента Володимира Зеленського захистити їх від свавілля Гетманцева, який може підігрувати іноземним гравцям, пише УНН.

Голова податкового комітету Данило Гетманцев у своїй колонці для "Главком" написав, що серед інтернет-провайдерів, які працюють в Україні, розповсюджена практика оформлення фізичних осіб підприємців (ФОП) для зниження податкового навантаження. За його даними, такі провайдери сплачують податки за спрощеною системою.

"Середній дохід на одного користувача послуг фіксованого зв’язку – 219 грн (проти 102,1 грн у мобільного). Тож зрозуміло, що сегмент фіксованого зв’язку та Інтернету не зміг не скористатись можливістю масово маскуватись під фізичних осіб-підприємців. Адже вигода безсумнівна – отримуючи від одного користувача 219 грн доходу, при використанні спрощеної системи оподаткування з них сплачується усього 10,95 грн (!!!) податків, тоді як податкове навантаження на загальній системі склало б 75,34 грн – у сім разів вище", - написав Гетманцев.

Водночас, на думку нардепа, галузь достатньо багата, щоб сплачувати більше податків.

"Галузь доволі багата, а в умовах, коли через часті знеструмлення вона залишається працювати стабільно – вона має додаткові переваги та, відповідно, зростання виручки. Загальні доходи від надання послуг фіксованого зв’язку у 2023 році склали 21,2 млрд грн, зростання порівняно з попереднім роком на 33,3% (для порівняння – доходи операторів мобільного зв’язку – 61,7 млрд. грн., темпи збільшення порівняно з 2022 роком – лише 9,8%)", - написав Гетманцев.

Інтернет асоціація України після таких заяв голови податкового комітету Ради попросила захисту у Президента і закликала його зупинити кампанію знищення малого вітчизняного телеком-бізнесу.

"Інтернет Асоціація України закликає державу виконувати Закон. Не має бути колективної відповідальності цілої галузі за те, що хтось "мімікрує" під когось (тим більше, якщо і в самій цій "мімікрії" немає порушення закону, а вона просто комусь чомусь заважає). Держава має всі механізми, щоб у законний спосіб закривати такі "шпарини", а не ліквідувати законну можливість використання спрощеної системи оподаткування для цілої окремої галузі і тим самим вбивати весь малий вітчизняний телеком-бізнес на угоду великим гравцям з іноземними власниками, діючи на шкоду своїм інтересам. Адже ми рухаємось до ЄС, де такий спосіб "підтримки" малого і мікробізнесу є категорично неприйнятним", - йдеться у відкритому листі.

В Асоціації також звернули увагу на те, що останні місяці деякі чиновники та політики  намагаються незаконно скасувати законне право підприємств малого бізнесу - постачальників послуг доступу до мережі Інтернет на використання спрощеної системи оподаткування.

В ІнАУ додали, що вже є низка судових рішень на користь вітчизняних операторів, які оскаржують незаконні рішення податкової.

"На жаль, останнім часом до захисту інтересів іноземних власників крупного телеком-бізнесу у захопленні українського ринку електронних комунікацій підключились топ-політики. ІнАУ аргументує безпідставність і необґрунтованість таких дій проти малого вітчизняного телеком-бізнесу і просить Президента втрутитись у ситуацію, дати оцінку діям відповідних політиків і чиновників, які свідомо чи несвідомо нищать критично важливу галузь вітчизняної економіки під час тяжкої війни", - наголосили в асоціації.

При цьому директор інтернет-провайдера "Еліт-Лайн" Микола Кучерук з Краматорска повідомив, що середні та малі інтернет-провайдери, проти яких виступає Данило Гетманцев, в умовах широкомасштабного вторгнення рф та блекауту через російські обстріли забезпечують населення інтернетом краще ніж крупні гравці на ринку.

"Давайте відповімо на просте питання - якщо 4 оператори вклали 70% капітальних інвестицій - то чому не працює інтернет від Київстар у період блекаутів? А у Волі? Якщо такі великі суми інвестицій - то чому у купи "сірих операторів", яких так не любить Гетьманцев -  черги на підключення майже до кінця року? А чи працює інтернет у великих гравців після обстрілів і як швидко вони його відновлюють? Знову таки, з власного досвіду і 2014 і 2022-24 років можу сміливо заявити, що всі великі провайдери з ТОП-10 взагалі не квапляться відновлювати оптичні лінії після форс-мажорів, як-то прильоти… Більше того, вкладатися в технологію PON великі гравці почали тільки тоді, як від них просто тисячами почали відключатись абоненти, бо інтернет не працював. А у невеликих ФОП та ТОВ - працювало", - написав Кучерук.

Нагадаємо

Уряд вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкти про підвищення податків та зміни до держбюджету на 2024 рік. Кабмін пропонує парламенту підвищити ставку військового збору до 5%, а за деякими операціями до 30%. Голова Комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев підтримав таку урядову ініціативу, зазначивши, що інших варіантів, ніж погодитись на пропозицію Кабміну підвищити окремі податки (військовий збір, акцизи, зокрема, на паливо і тютюн), збільшити відповідну податкову базу, а також розмістити більше ОВДП, що також може передбачати емісію НБУ, не бачить.

"Так це погане рішення, яке стримуватиме економічне відновлення, зростання доходів громадян і потенційно нестиме ризики для макрофінансової стабільності. Утім іншого шляху, ніж закрити розрив у військових зараз не має, бо вже за декілька місяців ми зіткнемось із значним дефіцитом коштів на поточне утримання війська, що почне різко поглиблюватись під кінець року", - написав Гетманцев.

Законопроєкт, який передбачає підвищення податків розкритикував раніше заступник голови податкового комітету парламенту Ярослав Железняк. За його словами, не зрозуміло, чому пропонуються такі зміни оподаткування та на яких розрахунках вони ґрунтуються.

Крім того, мобільні оператори, що працюють в Україні вважають, якщо парламент підтримає урядову ініціативу і підвищить податки – це буде кроком назад у доступності мобільного звʼязку, який критично необхідний в умовах війни.

Українці в опитуванні, яке провів УНН, порадили владі в першу чергу зайнятися боротьбою з корупцією, замість підвищення податків. Вони вважають, що збільшення податкового навантаження може призвести до зменшення підтримки армії донатами.

Додамо

Голова податкового комітету Ради неодноразово озвучував ідею підвищення податків в Україні. На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка ліквідація податкової та митниці і переведення економіки на воєнні рейки може бути альтернативою    ідеї Гетманцева про підвищення податків задля закриття бюджетної діри.

Популярні

Новини по темі

В Україну повернули тіла 250 загиблих захисників

 • 24493 переглядiв

Жнива-2024: аграрії зібрали понад 28,5 млн тонн нового врожаю

 • 15768 переглядiв

У Київському зоопарку житимуть "штатні" сови ГУР

 • 11380 переглядiв