henasambleia-oon-rozghliane-proiekt-rezoliutsii-shchodo-yadernoi-bezpeky-yakyi-pidhotuvala-ukraina

Генасамблея ООН розгляне проєкт резолюції щодо ядерної безпеки, який підготувала Україна

 • 19176 переглядiв

Україна подала проект резолюції ООН щодо безпеки своїх ядерних об'єктів, включаючи Запорізьку АЕС, за підтримки понад 50 країн-співавторів.

Сьогодні, 11 липня, Україна разом країнами-коспонсорами виносить на розгляд Генеральної Асамблеї ООН проєкт резолюції "Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС". Про це повідомив представник України при ООН Сергій Кислиця на своїй сторінці у Х, пише УНН.

Кисилиця зазначає, що ООН розгляне заходи з підвищення безпеки на ядерних об'єктах України, у тому числі на Запорізькій атомній електростанції. Це питання стало однією з трьох ключових тем, які обговорювали лідери держав і представники міжнародних організацій на зустрічі у Швейцарії.

Внаслідок російського обстрілу поблизу Енергодара поранено 8 працівників ЗАЕС 04.07.24, 18:47

"У проєкті резолюції Генасамблеї нагадується, що на Саміті наголошувалося, що будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю і що українські атомні електростанції та установки, зокрема ЗАЕС, повинні залишатися під повним суверенним контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ", - пише Кисилиця.

російські військові вивозять обладнання з окупованої ЗАЕС - Центр нацспротиву26.06.24, 15:07

Представник України в ООН подякував країнам, які підтримали проєкт до голосування та стали його коспонсорами, зокрема:

Албанія, Андорра, Аргентина, Австралія, Австрія, Беліз, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Коста-Ріка, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фіджі, Фінляндія, Франція, Німеччина, Грузія, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Японія, Італія, Латвія, Ліберія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Мікронезія (Федеральні Штати), Мʼянма, Нідерланди, Монако, Чорногорія, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Палау, Польща, Португалія, Республіка Молдови, Румунії, Сан-Марино, Сінгапур, Словаччини, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Тонга, Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Вануату.

Засідання має розпочатись орієнтовно о 22:30 за київським часом.

Нагадаємо

Моніторингова місія ООН в Україні вважає, що удар по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві був завданий російської ракетою. А втім, остаточного висновку зробить не можуть.

Ірина Колеснік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Як допомогти тваринам у спеку: поради від кінологів

     • 29620 переглядiв

    Херсон під російською атакою: у місті лунають вибухи

     • 19036 переглядiв