ukenru
fiziki-vidkrili-chotiri-novikh-chastki-zavdyaki-roboti-velikogo-adronnogo-kolaydera

Фізики відкрили чотири нові частки завдяки роботі Великого адронного колайдера

 • 28464 переглядiв

КИЇВ. 29 липня. УНН. Фізики Великого адронного колайдера відкрили чотири нові частинки: Z cs (4000) +, Z cs (4220) +, X (4685) і X (4630). Нові результати дослідження допоможуть пояснити природу механізмів зв'язування тетракварк. Про це інформує УНН з посиланням на Sci-News.

Деталі

Спочатку вважалося, що адрони можуть складатися або з двох кварків, утворюючи мезон в парі кварк-антикварк, або з трьох кварків, утворюючи баріон. Однак близько 50 років тому, коли кваркова модель ще створювалася, її автор Маррі Гелл-Манн передбачив, що можуть існувати і більш складні частинки. Такі частинки не вкладалися в традиційну модель, тому вони отримали назву екзотичних. Екзотичні частки з'являються за рахунок вбудовування пари кварк-антикварк в структуру мезона або баріону.

Дана гіпотеза протягом довгого часу залишалася тільки теорією, поки в 2014 році в ході експерименту LHCb на Великому адронному колайдері вченим не вдалося поспостерігати перший тетракварк. У 2015 році було оголошено про відкриття пентакварка. Всього на поточний момент було відкрито чотири пентакварка і близько двадцяти тетракварків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія не зважилася будувати Міжнародний лінійний колайдер

Українські Національні Новини

Технології