finliandiia-pidpyshe-oboronnyi-pakt-zi-ssha-dlia-rozshyrennia-viiskovoho-dostupu

Фінляндія підпише оборонний пакт зі США для розширення військового доступу

 • 41167 переглядiв

Фінляндія підпише оборонний пакт зі Сполученими Штатами, щоб зміцнити свою безпеку і дозволити доступ американським військам до країни напередодні очікуваного членства в НАТО. Угода сприяє американській військовій присутності та проведенню спільних навчань без створення постійних американських баз у Фінляндії.

Фінляндія підпише угоду про оборонне співробітництво зі Сполученими Штатами. Про це повідомив фінський уряд у четвер 14 грудня. Після підписання американські військові отримають широкий доступ через Північну країну в районі її протяжного кордону з росією. Про це повідомляє Associated Press, передає УНН.

Це несе дуже сильне повідомлення в цей час. Сполучені Штати віддані нашій обороні навіть у важкій ситуації. 

— підкреслив міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен.

Деталі

Найновіший член НАТО, Фінляндія, яка має спільний кордон з росією, наступного тижня підпише двосторонню угоду про співпрацю в галузі оборони зі Сполученими Штатами. В рамках цієї угоди, Фінляндія дасть дозвіл Вашингтону направити війська в скандинавську країну для зміцнення її оборони. А також дозволить зберігання там зброї й військової техніки.

Міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен повідомила на прес-конференції в Гельсінкі в четвер, що міністр оборони Антті Хаккянен підпише так звану Угоду про співпрацю в галузі оборони (DCA) у Вашингтоні в понеділок, 18 грудня.

Пакт, який ще має бути схвалений фінськими законодавцями, "дуже важливий для оборони та безпеки Фінляндії", — сказав Хаккянен, підкресливши, що угода має обов’язкову силу для обох сторін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінляндія, Британія та Естонія проводять спільні навчання у Балтійському морі із захисту підводної інфраструктури

Згідно з угодою, Фінляндія надасть американським солдатам доступ до 15 військових районів і об’єктів: починаючи від ключової південної військово-морської бази та внутрішніх авіабаз до великого віддаленого армійського навчального району в Лапландії, на півночі Арктики.

Американським військам дозволять постійну присутність і регулярні навчання у Фінляндії, але немає планів щодо створення постійних військових баз США у Фінляндії, заявили офіційні особи.

Кілька країн НАТО наразі мають подібні двосторонні оборонні угоди зі Сполученими Штатами.

Минулого тижня близький до Фінляндії скандинавський сусід Швеція, яка знаходиться на порозі вступу в НАТО, підписала аналогічну угоду. Очікується, що член Альянсу Данія також зробить це найближчим часом

Довідково

Фінляндія приєдналася до НАТО в квітні після десятиліть військової позаблоковості як прямого результату нападу росії на Україну, який почався в лютому 2022 року.

Країна з населенням 5,6 мільйона має спільний 1340-кілометровий (830-мильний) кордон з рф, що становить значну частину північно-східного флангу НАТО і діє як зовнішній кордон Європейського Союзу на півночі.

Тетяна Салганік

Політика

    Популярні

    Новини по темі