ekspert-rozpoviv-yak-open-banking-transformuye-bankivskiy-sektor-v-ukrayini

Експерт розповів, як open banking трансформує банківський сектор в Україні

 • 867855 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Відкритий банкінг може посилити конкуренцію на рику фінансових послуг та призведе до втрати монополії на клієнта. Про це у коментарі УНН розповіла директор департаменту бізнесу електронної комерції IBOX BANK Ірина Циганок.

Деталі

За її словами, open banking дозволить розширити перелік додаткових сервісів та персоналізованих пропозицій для клієнта. Аналіз інформації про клієнтів дозволить пропонувати персоналізовані послуги, тим самим підвищити продажі. Глибший скоринг дозволить банкам видавати більше кредитів за вигідними ставками, що залучить додаткових клієнтів.

Цитата

“Трендами у сфері фінтех зараз є необанкінг, криптовалюта, штучний інтелект та open banking. Український фінтех зараз концентрується на необанкінгу та open banking. Завдяки відкритому банкінгу відкриті API дозволять клієнтам мати персоніфіковані вигідні пропозиції, фінтех-продукти та сервіси. Компанії матимуть можливість використовувати дані про клієнта, шляхом отримання доступу до інформації про клієнтів завдяки open banking і запропонувати клієнтові послугу, наприклад, кредит або депозит, якої потребує клієнт. Користувачі самостійно керують персональними даними та фінансовою інформацією, надаючи доступ акредитованим компаніям.

Банківські установи та інші учасники ринку, що відкривають API для постачальників послуг, також отримають доступ до API інших компаній, тим самим розширюючи можливості у вивченні клієнта”, - пояснила Ірина Циганок.

Разом з тим вона зазначила, що фінансовим компаніям доведеться забезпечити себе додатковим кіберзахистом, адже зростатиме ймовірність кібератак і розкрадання грошових коштів.

Нагадаємо

Влітку 2021 року Верховна Рада ухвалила новий Закон «Про платіжні послуги». Одне з найважливіших положень закону – запуск концепції open banking в Україні. НБУ вже почав співпрацю з учасниками українського платіжного ринку в напрямку розробки єдиних стандартів відкритих API та планує, що open banking запрацює в Україні вже у 2023 році.

Довідка

IBOX BANK – український транзакційний банк, який працює на фінансовому ринку з 1993 року. Торік банк зміг увійти до топ-10 найприбутковіших українських банків за оцінкою НБУ, зайнявши 8 сходинку серед усіх банків України.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Уряд звільнив п'ятьох заступників міністра внутрішніх справ

     • 1108460 переглядiв