ekspert-proanalizuvav-viborchi-kampaniyi-kandidativ-u-meri-kiyeva

Експерт проаналізував виборчі кампанії кандидатів у мери Києва

 • 11434 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Експерт з конституційного права та політики Богдан Бондаренко проаналізував виборчі кампанії кандидатів у мери Києва, передає УНН із посиланням на допис фахівця у Facebook.

Лідером столичних перегонів є чинний мер Віталій Кличко, зазначає експерт.

"Його кампанія базується на висвітленні позитивних здобутків міської влади, зокрема в інфраструктурі та благоустрої міста. Завдячуючи надвисокому рейтингу, який втричі перевищує найближчого конкурента, Кличко може собі дозволити не влазити в баталії з іншими кандидатами і фокусувати увагу виключно на собі.

Це містить раціональне зерно, з огляду на те, що всі інші кандидати і так об’єдналися в критиці діючого мера, а про позитив окрім нього самого ніхто говорити не буде. Ця тактика чудова для першого туру, проте у випадку другого туру, її прийдеться корегувати", - пише Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У другому турі виборів мера Києва буде "битва титанів": з Кличком змагатиметься Верещук - експерт

Досить яскраву кампанію веде кандидат від провладної сили Ірина Верещук, продовжив фахівець.

"Мабуть, найбільше уваги прикуто до її дій під час виборчої кампанії, будь то відео в мережі Тік-Ток, якими вона апелює до молодого виборця, чи політ в центрі Києва. Безумовно, є помилки, але відчувається намагання її команди тримати образ збалансованого кандидата. Це може і зіграти на її користь для виходу в другий тур, оскільки аж занадто різноманітні кандидати-конкуренти", - додає Бондаренко.

Щодо Сергія Притули, то він використовує так званий харизматичний тип легітимації, за рахунок своїх навичок, здобутих в "креативній індустрії" та образ молодого "нового" політика, каже експерт.

"Акцент на інклюзивності міста, молодій команді та активізмі здатен зігріти серця молодих виборців, проте це найненадійніша категорія прихильників. Звісно, можливо, що пандемія знизить явку серед виборців старшого віку, проте сильно на це розраховувати, на мою думку, не варто", - додав Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антирейтинг Кличка зростає: понад 50% киян оцінюють зміни у столиці як негативні

Олексій Кучеренко, на відміну від Притули, використовує протилежний спосіб залучення голосів - так звану раціональну легітимацію, інформує експерт.

"Його позиції базуються на попередньому досвіді, здобутому в державному управлінні та риториці щодо розвитку ЖКХ, транспорту та міста, що було і презентовано в його програмі", - додає він.

Ще один кандидат – Сергій Шахов. Його участь у виборчих перегонах стала несподіванкою, додає Бондаренко.

"Безумовно, шанси на його перемогу на новій території (він виходець з Луганщини) менші, тому якраз і є несподіванкою відсутність політичного страху спробувати свої сили в Києві", - пише Бондаренко.

"Андрій Пальчевський. Тут мені немає чого сказати", - резюмував експерт.

Як писав УНН, політолог не виключив програш Кличка у другому турі.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі