ukenru
eksgensek-nato-gotoviy-prezentuvati-rekomendatsiyi-schodo-garantiy-bezpeki-dlya-ukrayini-u-providnikh-stolitsyakh-svitu

Ексгенсек НАТО готовий презентувати рекомендації щодо гарантій безпеки для України у провідних столицях світу

 • 139883 переглядiв

КИЇВ. 13 вересня. УНН. Колишній Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що готовий презентувати напрацьовані рекомендації щодо майбутніх гарантій безпеки для України у провідних столицях світу. Про це повідомляє ОП, передає УНН.

Повідомляється, що Президент Володимир Зеленський провів зустріч зі співголовами Міжнародної робочої групи з питань безпекових гарантій для України – керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком і колишнім Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном.

Цитата

«Я детально ознайомився з цим документом. Вважаю, що він підготовлений на високому рівні. Це перший, але дуже важливий крок. Ці рекомендації мають стати основою майбутнього безпекового договору», – зазначив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОП презентували рекомендації щодо гарантій безпеки для України

Деталі

Глава держави висловив побажання, щоб експертна група продовжила роботу й довела цей проект до кінця.

«На думку Президента, вкрай важливо, щоб майбутній договір підписали лідери найпотужніших держав. Варто зосередитися на тих країнах, які продемонстрували потужну підтримку України після початку повномасштабної війни з Росією», - йдеться в повідомленні.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зазначив, що в основі представлених пропозицій – ідея створення коаліції гарантів безпеки України, яка має спиратися на систему угод, об’єднаних у межах спільного документа про стратегічне партнерство.

«Ми очікуємо, що Київський безпековий договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну. Ця група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи», – розповів Єрмак.

Зеленський відзначив важливість того, щоб українське суспільство, світ і міжнародні організації знали різницю між майбутнім безпековим документом і Будапештським меморандумом.

Президент також попросив Андерса Фог Расмуссена по змозі долучитися до діалогу з лідерами держав – майбутніх гарантів безпеки України, використовуючи свій міжнародний авторитет.

«Колишній Генеральний секретар НАТО наголосив на тому, що готовий презентувати напрацьовані рекомендації щодо майбутніх гарантій безпеки для України у провідних столицях світу», - інформує ОП.

Доповнення

У травні стало відомо, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен очолили міжнародну консультативну групу, яка розроблятиме пропозиції щодо гарантій безпеки для України.

В середині серпня Єрмак анонсував виданню The Guardian перший документ із пропозиціями щодо гарантій безпеки для України. Окремо він пише, що гарантії – це не альтернатива НАТО, а скоріше система, яка не дасть росії можливості перешкодити вступу України до Альянсу.

Українські Національні Новини

Політика