ukenru
doslidzhennya-dosch-zaminit-snig-v-arktitsi-cherez-globalne-poteplinnya

Дослідження: дощ замінить сніг в Арктиці через глобальне потепління

 • 26763 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. Згідно з дослідженнями, дощ замінить сніг, як найбільш поширені опади в Арктиці, тому що кліматична криза нагріває північну крижану шапку планети. Про це пише The Guardian, передає УНН.

Деталі

Сьогодні в Арктиці випадає більше снігу, аніж дощу. Але це зміниться, як свідчать дослідження, коли на всій суші регіону та майже на всіх його морях буде більше дощу, ніж снігу до кінця століття, якщо світ потеплішає на 3 градуси. Обіцянки, дані країнами на недавньому саміті Cop26, можуть утримати підвищення температури до катастрофічного рівня 2,4°C, але тільки якщо ці обіцянки будуть виконані.

Навіть якщо підвищення глобальної температури збережеться на рівні 1,5 або 2°C, у районах Гренландії та Норвезького моря, як і раніше, переважатимуть дощі.

Вчені були вражені у серпні, коли дощ, уперше за всю історію, випав на вершині величезної крижаної шапки Гренландії.

У дослідженні використовувалися нові кліматичні моделі, які показали, що перехід від снігу до дощу відбудеться на десятиліття швидше, ніж передбачалося раніше, причому осінь демонструє найдраматичніші сезонні зміни.

Наприклад, було виявлено, що в центральній частині Арктики восени 2060 або 2070 року будуть переважати дощі, якщо викиди вуглецю не будуть скорочені, а не до 2090 року, як передбачалося більш ранніми моделями.

За словами дослідників, наслідки переходу були "серйозними" - від прискорення глобального потепління та підвищення рівня моря до танення вічної мерзлоти, просідання доріг та масового голоду північних оленів та карибу у регіоні. Вчені вважають, що швидке нагрівання в Арктиці може також посилити екстремальні погодні явища, такі як повені та хвилі тепла в Європі, Азії та Північній Америці.

Вчені вже згодні з тим, що в майбутньому кількість опадів в Арктиці значно збільшиться, оскільки все більше води випаровується з тепліших і вільніших від льоду морів.

Додамо

Сніг важливий для утворення морського льоду кожної зими, тому менше снігу означає менше льоду і більше тепла, що поглинається відкритими океанами. Дослідження показує, що у південному узбережжі Гренландії збільшується кількість опадів. Це може ще більше прискорити сповзання льодовиків в океан і, як наслідок, підвищення рівня моря, яке загрожує багатьом прибережним районам.

Українські Національні Новини

Новини Світу