dlia-vdoskonalennia-fpv-droniv-rf-mozhe-vykorystovuvaty-it-shkoly-ipatova-firma-yakoho-pratsiuie-na-ukrainskomu-terminali-olimpeks

Для вдосконалення fpv-дронів рф може використовувати ІТ-школи Іпатова, фірма якого працює на українському терміналі "Олімпекс"

 • 223100 переглядiв

Громадянин росії Михайло Іпатов, тісно пов'язаний із союзником путіна Володимиром Потаніним, відкрив у Європі нові школи програмування, які потенційно можуть бути використані для вдосконалення російських технологій озброєння проти України, включно з безпілотними літальними апаратами.

Громадянин росії Михайло Іпатов активно відкриває ІТ-школи за кордоном. За час повномасштабного вторгнення росії в Україну з'явилося три нових у Польщі, Чехії та Швейцарії. Їхні назви співзвучні з найбільшою в росії школою програмування "Алгоритміка" і можуть використовуватися російською владою для вдосконалення технологій, які використовуються у зброї проти України, пише УНН.

Громадянин росії Михайло Іпатов після широкомасштабного вторгнення відкрив три нові школи програмування Algorithmics у Європі, зокрема, в Польщі, Чехії та Швейцарії. Усі вони фактично є філіями найбільшої російської ІТ-школи "Алгоритміка"..

Російська "Алгоритміка", як і сам Іпатов, за даними ЗМІ, тісно пов'язана з одним із найближчих друзів президента росії володимира путіна - мільярдером Володимиром Потаніним. За свою дружбу з російським диктатором Потанін потрапив під санкції як в Україні, так і за кордоном.

Мільярдер інвестував в "Алгоритміку" 10 мільйонів доларів, що дало їй можливість розгалужувати сітку за кордоном. Однак ні для кого не секрет, що через санкційні обмеження росіяни не можуть відкрито працювати, зокрема, в європейських країнах. Їм доводиться змінювати назви та шукати шляхи в обхід санкційних обмежень. Не виключено, що через це філії російської школи отримали назву Algorithmics і були зареєстровані Іпатовим, який тривалий час мешкає в Женеві та, ймовірно, вже отримав статус резидента, як нові іноземні компанії. Хоча над дизайном засновники не стали заморочуватися і використовують один і той самий у всіх школах - аналогічний російському.

Російська агресія проти України продемонструвала, що війни в цьому столітті вийшли на новий рівень - технологічний. На фронті бойові дії ведуться, зокрема, із застосуванням безпілотників. І Україна, і росія постійно працюють над їхнім удосконаленням, а тому, за словами експертів, уже використовуються технології самонаведення на ціль і зміни частот у fpv-дронах, які також намагаються поліпшити.

Експерти не виключають, що в гонитві за технологіями, а також людьми, які їх створюють, російська влада використовує всі можливості, зокрема й компанії, що працюють за кордоном.

"Насправді це питання не тільки fpv-дронів чи штучного інтелекту. Знаємо, що росія зараз використовує різні напрямки - це отримання обладнання з різних країн, включно з Китаєм, отримання елементної бази в обхід санкцій і використання різних науковців, насамперед у росії, для вдосконалення тих чи інших зразків. Тому що зараз основні фінансові витрати росії спрямовані якраз на оборонний сектор, де відбувається динаміка зростання. Використання за кордоном наукових шкіл для розв'язання тих чи інших технологічних або технічних завдань - думаю, що росія може до цього вдаватися і може навіть і вдається", - зазначив військовий експерт Сергій Згурець у коментарі УНН.

У ситуації з "Алгоритмікою" неабияку роль відіграє і зв'язок із Потаніним, який у росії має значний вплив. Імовірно, що руками Іпатова довірена людина путіна вирішує проблеми з отриманням технологій для удосконалення російської зброї, яку потім використовують проти українців.

Військовий експерт Сергій Згурець вважає, що необхідно вживати всіх можливих заходів для того, щоб унеможливити роботу рф, зокрема через компанії, що працюють за кордоном.

"Якщо вам відома назва якоїсь компанії, яка працює за кордоном, це означає, що вона відома і спецслужбам країн Європи, і, я думаю, що будь-яка така згадка свідчить про те, що повинні вживатися заходи, які унеможливлюють роботу на рф, що загалом може бути трансформовано або через режим санкції, або через конкретні справи проти тих чи інших людей, які долучені до роботи через рф", - зазначив Згурець.

Однак не fpv єдиними. Як виявилося, Іпатов працює в одному зі стратегічних секторів України. Росіянин має компанію, яка веде справи на зерновому терміналі "Олімпекс", що в час війни відіграє стратегічне значення для економіки, адже є однією з важливих ланок роботи зернового коридору, а отже, і наповнення українського бюджету.

Отже, щоб приховати сліди свого впливу, Іпатов за допомогою однойменної швейцарської компанії створив в Україні компанію "Омега Термінал-Україна". Вона забезпечує йому постійний доступ до даних роботи "Олімпексу".

Тут варто зазначити, що, ймовірно, допомогли йому в цьому одеські бізнесмени Сергій Гроза і Володимир Науменко, які керували зерновим терміналом. Адже Іпатов перебував у постійному контакті з уже колишнім фінансовим директором агрохолдингу GNT Group Душаном Деничем, що, зокрема, підтверджується швейцарськими реєстрами. Крім того, Іпатов керує швейцарською компанією Грози та Науменка - GNT Europe SA, що також може свідчити про тісний його зв'язок з одеськими бізнесменами.

Не виключено, що саме Іпатов сприяв тісній співпраці Грози і Науменка з підсанкційним контрабандистом Вадимом Альперіним і низкою компаній, які потрапили під економічні обмеження через співпрацю з рф.

Чому росіяни, наближені до близького оточення путіна, продовжують безперешкодно працювати в Україні, ще й у стратегічних галузях - питання відкрите..

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Російський безпілотник збили вранці на Дніпропетровщині

     • 20650 переглядiв