ukenru
dinamo-vtyagnulo-borussiyu-u-groshoviy-skandal-schodo-transferu-yarmolenka-vtrutilasya-fifa

"Динамо" втягнуло "Боруссію" у грошовий скандал щодо трансферу Ярмоленка: втрутилася ФІФА

 • 18159 переглядiв

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. Міжнародна федерація футболу (ФІФА) відкрила дисциплінарне провадження щодо німецького ФК "Боруссія" (Дортмунд) за фактом несплати платежу солідарності за трансфер футболіста Андрія Ярмоленка. Про це у коментарі УНН розповів директор чернігівської спортивної школи "Юність", яка виховала Ярмоленка, Геннадій Прокопович.

Він уточнив, що заявником у справі ФІФА виступила саме ДЮСШ "Юність".

"У вересні я направив усі необхідні документи, лист про несплату школі суми в Палату вирішення спорів ФІФА. Минулого тижня ми отримали підтвердження про те, що палата суперечок прийняла наші документи і виставила претензії до ФК "Боруссія" (Дортмунд). Тепер цей клуб до 6 листопада повинен виплатити нам 301 тис. євро, або ж надати документи, які регламентують факт передачі грошей по трансферу Ярмоленка школі "Юність", - розповів він.

Прокопович уточнив, що материнська школа футболіста заявляла про суму солідарного платежу в розмірі 286 тис. євро.

"Але вони (ФІФА - ред.) перерахували суму за своєю формулою і вийшли на цифру в 301 тис. євро", - зазначив він.

Прокопович додав, що ще одним відповідачем у справі буде ФК "Динамо" (Київ).

"Якщо ФК "Боруссія" (Дортмунд) надасть ФІФА документ, де зафіксовано, що вони перерахували гроші в київське "Динамо", як того і вимагав договір, то київське "Динамо", як я розумію, автоматично стане відповідачем у справі", - розповів він.

Трансфер Ярмоленка відбувся у серпні 2017 року і коштував він 25 млн євро. З цієї суми 286,4 тис. євро ФК "Динамо" повинен був сплатити ДЮСШ "Юність", в якості платежу солідарності за футболіста. Однак цього досі цього не зробив.

Навпаки, частина платежу в розмірі 150 тис. євро "Динамо" зі свого офшорного рахунку (Динамо Київ Кіпр ЛТД) перерахувало на адресу громадської організації "Клуб "Юність". Остання, за твердженням Прокоповича, не має до ДЮСШ "Юність" ніякого стосунку, тим паче, ця організація ніколи не займалася вихованням Ярмоленка.

Однойменна зі спортивною школою футболіста ГО-шка створена була тільки у 2015 році, у той час, коли Ярмоленко грав у чернігівській ДЮСШ "Юність" з 1996 по 2001 і з 2004 по 2006 роки.

Запідозривши шахрайство, 10 квітня 2018 року керівник "Юність" Прокопович звернувся до слідчого управління ГУ Нацполіціі у Чернігівській області.

Сьогодні кримінальну справу за фактом шахрайства з грошима, призначеними для чернігівських дітей (ч. 4 ст. 190 КК України - заволодіння шляхом обману, грошовими коштами в особливо великих розмірах - ред.), розслідує вже ГУ Нацполіціі м.Києва. Ба більше, одному з учасників цієї схеми у вересні було вручено повідомлення про підозру.

На думку слідчих, перекинуті "Динамо" на рахунку ГО "Клуб "Юність" кошти надалі були переведені в готівку.

Цікаво, що підписуючи договір з "Боруссією" про трансфер Ярмоленка, "Динамо" брало на себе всі зобов'язання по сплаті платежів солідарності за футболіста. Ба більше, керівництво столичного клубу, підписуючи документи про перерахування 150 тис. євро на несправжню школу - ГО"Клуб Юність", зменшило суму солідарного платежу практично у два рази (з 286,4 тис. євро до 150 тис. євро).

У всіх цих обставин, до кінця належить розібратися слідчим Нацполіціі. А "Боруссії", у свою чергу, належить тепер доводити, що виплатили "Динамо" всі належні гроші, і вже не впливали на подальші сумнівні грошові перекази киян на рахунку таких же сумнівних ГО-шек.

Нагадаємо, керівник ДЮСШ "Юність" неодноразово письмово і публічно звертався в "Динамо" і його власникам - братам Суркісам - з проханням виконати перед школою солідарні зобов'язання.

"Але я бачу, що керівництво київського "Динамо" не хоче платити дітям гроші", - заявив він у серпні 2018 року, вже тоді пообіцявши, що буде звертатися до ФІФА і УЄФА.

Прохання "Юності" в "Динамо" ігнорували, в цілому, більше 2 років.

Українські Національні Новини

Спорт