ukenru
denisova-zvernulasya-do-ksu-z-podannyam-pro-viznannya-nekonstitutsiynimi-polozhennya-zakoniv-u-sferi-okhoroni-zdorovya

Денісова звернулася до КСУ з поданням про визнання неконституційними положень законів у сфері охорони здоров’я

 • 14074 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова звернулася до Конституційного Суду України з поданням про визнання неконституційними окремих положень законів у сфері охорони здоров’я в умовах медреформи та боротьби з коронавірусом. Про це вона написала в Telegram, передає УНН.

"Сьогодні звернулася до Конституційного Суду України з конституційним поданням про визнання неконституційними окремих положень законів України, що стосуються сфери охорони здоров'я, надання медичних послуг населенню, питань ліквідації та реорганізації закладів охорони здоров'я в умовах реалізації медичної реформи та подолання пандемії COVID-19", - написала Денісова.

За її словами, складнощів у протидії хворобі завдали й певні законодавчі зміни, а також започаткована у 2017 році медична реформа, що відбувається одночасно з реформами децентралізації та адміністративно-територіального устрою.

"Виникла ситуація, за якої розпочата медична реформа із наступним встановленням на законодавчому та підзаконному рівнях у деяких випадках неспівмірних меті засобів досягнення – протиепідемічних заходів, призвели до порушень та обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, свідченням чого є численні звернення громадян до мене, як до Уповноваженого ВРУ з прав людини", - написала Денісова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через відсутність документів 10% ромів позбавлені медичної допомоги - Денісова

У зверненнях людей порушувалися наступні питання:

- щодо неконституційності впроваджуваної медичної реформи,
- нерозумності, неспівмірності мети та заходів, які намагався встановити уряд для подолання пандемії COVID-19,
- про неконституційність окремих положень законів України, відповідних постанов Кабінету Міністрів України
- також були висловленні прохання звернутися з відповідним конституційним поданням КСУ.

"Наголошую, що конституційні принципи, на яких базується здійснення прав і свобод людини і громадянина в Україні, включаючи також право на охорону здоров’я, передбачають правові гарантії, правову визначеність і пов’язану з ними передбачуваність законодавчої політики у сфері охорони здоров’я, необхідні для того, щоб учасники відповідних правовідносин могли бути впевненими у своїх законних очікуваннях, що їх право, його зміст і обсяг буде ними реалізовано. Сподіваюся на відкриття КСУ конституційного провадження за моїм поданням та розгляд його по суті, адже порушені права громадян у сфері охорони здоров’я мають бути відновлені та надалі забезпечуватися державою", - підсумувала Денісова.

Нагадаємо, Конституційний Суд України відкрив провадження за конституційним поданням народних депутатів щодо конституційності постанови Кабінету Міністрів України, якою було запроваджено “карантин вихідного дня”.

Українські Національні Новини

Політика