ukenru
delegatsiya-yes-pochala-ofitsiyni-zustrichi-u-kiyevi-uzhe-poobitsyali-25-mln-yevro-na-rozminuvannya

Делегація ЄС почала офіційні зустрічі у Києві: уже пообіцяли 25 млн євро на розмінування

 • 904338 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що зустрівся у Києві з Високим представником ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем, і що з ЄС у межах візиту вже оголосили про першу програму підтримки - виділять 25 млн євро на гуманітарне розмінування, пише УНН.

Цитата

"Перед самітом Україна-ЄС у Києві звірили годинники з Високим представником Євросоюзу Жозепом Боррелем", - повідомив Шмигаль у Telegram.

Деталі

Очільник уряду подякував за послідовну підтримку України, збільшення бюджету Європейського фонду миру на 2 млрд євро, а також за тренувальну місію для українських військових. "Розраховуємо на її розширення", - вказав Прем'єр.

"Підкреслив, як важливо продовжувати тиск на економіку росії та запровадити 10-й пакет європейських санкцій, що, зокрема, повинен включати ядерну сферу та державну компанію "росатом", - зазначив він.

І повідомив, що "вже є домовленість про те, що ЄС запустить програму гуманітарного розмінування на 25 млн євро". "Це важливий компонент нашого відновлення, який дасть можливість повертати нормальне життя у деокуповані від російських терористів громади", - вказав Шмигаль.

"Вдячні ЄС та його державам-членам за солідарність та всебічну допомогу", - підсумував очільник уряду.

Доповнення

На початку січня Україна та ЄС оголосили, що 3 лютого Президент України Володимир Зеленський зустрінеться з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та головою Євроради Шарлем Мішелем.

Понад десяток єврокомісарів хотіли провести переговори з представниками уряду в Києві безпосередньо перед самітом Україна-ЄС у лютому.

На найвищому рівні вирішуватиметься питання фінансової та військової підтримки України. Україна на саміті сподівається домогтися "істотного стрибка вперед", особливо у конкретних галузях - угода про "промисловий безвіз"; призупинення дії митних зборів на український експорт ще на рік; та "активний прогрес" у приєднанні до схеми платежів SEPA (Єдина зона платежів у євро) і включення України в зону мобільного роумінгу ЄС. А також у питанні щодо просування України на шляху до членства у ЄС.

ЗМІ повідомляли, що ЄС за підсумками саміту похвалить Україну за прогрес у реформах, але навряд чи ухвалить рішення про швидкий вступ.

Українські Національні Новини

Політика