cop28-hensek-oon-zaklykav-terminovo-diiaty-aby-zapobihty-klimatychnii-katastrofi

COP28: Генсек ООН закликав терміново діяти, аби запобігти кліматичній катастрофі

 • 32294 переглядiв

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на Конференції ООН з питань зміни клімату (COP28) закликав лідерів покласти край залежності від викопного палива, попередивши, що людство наближається до кліматичної кризи. Він закликав до скорочення викидів, переходу на відновлювані джерела енергії та збільшення фінансування кліматичних програм.

Під час виступу на конференції  ООН зі зміни клімату COP28, генсек Антоніу Гутерріш закликав світових лідерів покінчити із залежністю від викопного палива. Про це  повідомляє пресслужба ООН, передає УНН.

Деталі

Генсек ООН наголосив, що доля всього людства зараз висить на волосині. У своєму виступі Гутерріш пригадав нещодавні візити до Антарктиди та Непалу, зазначивши, що він на власні очі бачив масштаби танення льодів. 

Ми далекі від цілей Паризької угоди – і залишилися лічені миті до переломного моменту, поки можна обмежити потепління 1,5 градусами

  Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш  

Гутерріш наголосив, що успіх конференції в Дубаї залежатиме від результатів так званої "Глобальної інвентаризації", під час якої країни вперше оцінять прогрес у стримуванні глобального потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COP28: делегати домовилися про початок роботи фонду допомоги країнам, що розвиваються

За його словами, інвентаризація має "прописати лікування для хворої планети" у трьох ключових областях:  

- по-перше, потрібне різке скорочення викидів, оскільки нинішнє становище призведе до підвищення температури на три градуси;

- по-друге, потрібно прискорити перехід до відновлюваних джерел енергії;

- по третє, світова спільнота має виконати свою обіцянку про кліматичну справедливість за умов нерівності. Це означає зростання фінансування, зокрема фінансування адаптації та відшкодування збитків.

Крім того, генсек ООН закликав розвинуті країни подвоїти фінансування адаптації до зміни клімату, довівши його до 40 мільярдів доларів щорічно до 2025 року. Він також прагне, щоб вони надали детальний план щодо виконання обіцянки про фінансову підтримку країн, що розвиваються.  

Доповнення 

На відкритті Конференції також виступив король Великобританії Чарльз III, який закликав світову спільноту берегти планету. Монарх згадав про наслідки зміни клімату в усьому світі, включаючи руйнівні повені в Індії та Пакистані та сильні лісові пожежі у Сполучених Штатах, Канаді та Греції. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт COP28 стартував закликом працювати разом щодо викопного палива

Якщо ми терміново не відновимо економіку природи, засновану на гармонії та балансі, наша власна економіка та виживання опиняться під загрозою

- заявив король Великобританії Чарльз III

Нагадаємо

В ОАЕ розпочалась Конференція ООН зі зміни клімату COP28, участь в якій братимуть лідери багатьох країн.

Світові лідери та очільники держав та урядів, зокрема прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, візьмуть участь у перші дні двотижневих переговорів. Загалом очікується понад 70 000 делегатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кліматичній конференції ООН Україна представить наслідки підриву Каховської ГЕС та плани відновлення

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    В окупованому Бердянську пролунали вибухи: що відомо

     • 34417 переглядiв