chy-prodovzhyt-mvf-pidtrymuvaty-ukrainu-prohnoz-eksperta

Чи продовжить МВФ підтримувати Україну? Прогноз експерта

 • 114331 переглядiв

Україна виконає вимоги МВФ для отримання фінансової допомоги, вважає економіст Андрій Новак. Серед вимог - зміни до законодавства щодо відкритого конкурсу на посаду директора ФГВФО до весни 2025 року.

Україна виконає основні вимоги Міжнародного валютного фонду, необхідні для отримання фінансової допомоги, переконаний голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Я не сумніваюся, що у вересні, коли приїде місія МВФ до України вона подовжить виплати по діючій на сьогодні програмі між Україною та МВФ на загальну суму майже 16 млрд доларів, яка розрахована на 4 роки. І Україна отримає наступний транш по цій програмі ще до кінця цього року", - зазначив Новак в ексклюзивному коментарі УНН.

Він додав, що Україна виконує всі вимоги Міжнародного валютного фонду і наші партнери розуміють, що в умовах війни першочергові витрати на оборону держава несе саме.

Серед вимог, які повинна виконати Україна, зокрема, внесення навесні 2025 року змін до законодавства в частині розробки процедури відкритого конкурсу на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Нагадаємо

Раніше стало відомо, що Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб звільнила Світлану Рекрут з посади директора-розпорядника ФГВФО у звʼязку із закінченням строку її 5-річного контракту. Наразі обовʼязки директора-розпорядника виконує заступниця Рекрут Ольга Білай. За даними ЗМІ, адмінрада Фонду планує призначити нового керівника в закритому режимі. Серед претендентів Білай і очільник Управління роботи з проблемними активами Нацбанку Павло Поляруш.

В одному з інтервʼю Рекрут повідомила, що МВФ вимагає від України внесення змін в законодавство в частині проведення відкритого конкурсу на посаду очільника ФГВФО. Наразі такої процедури в законодавстві немає. За її словами, Київ взяв на себе зобовʼязання розробити і затвердити таку процедуру навесні 2025 року. Не виключено, що Білай може залишитись в.о. директора-розпорядника ФГВФО до проведення відкритого конкурсу на цю посаду.

Допомога під загрозою. Через кого Україна може залишитися без фінансування МВФ08.08.24, 12:18

Додамо

Раніше журналісти зʼясували, що один із претендентів на посаду директора-розпорядника ФГВФО Павло Поляруш неодноразово виїжджав за кордон після початку широкомасштабного вторгнення. Зокрема, за даними ЗМІ, у листопаді 2022 року він отримав дозвіл на виїзд за межі країни від одіозного ексзаступника міністра оборони, який наразі є підозрюваним у корупційних злочинах. Дозвіл нібито був виданий Полярушу на виїзд за кордон на елітному автомобілі Lexus за гуманітарною допомогою. Водночас, на яких підставах Поляруш їздив за кордон з лютого по листопад 2022 року, поки не відомо.

Член комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури Микола Величкович вважає, що правоохоронці повинні розібратися з виїздами Поляруша за кордон. А член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Геннадій Касай не виключає, що у Поляруша можуть виникнути через це проблеми під час проходження спецперевірки як кандидата на посаду директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Популярні

Новини по темі

Чи продовжить МВФ підтримувати Україну? Прогноз експерта

 • 114331 переглядiв

США знищили ракети та станцію управління хуситів у Ємені

 • 14700 переглядiв

Курс валют на 9 серпня: гривня незначно послабшала

 • 21431 переглядiв