ukenru
chotiri-teplovi-elektrostantsiyi-perekhodyat-z-vugillya-na-gaz-shmigal

Чотири теплові електростанції переходять з вугілля на газ – Шмигаль

 • 28638 переглядiв

КИЇВ. 17 грудня. УНН. Чотири теплові електростанції, зокрема Луганська ТЕС, переходять на природний газ через нестачу вугілля. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає УНН з посиланням на Урядовий портал.

Цитата

"Кабінет Міністрів та Міністерство енергетики скоординували свою діяльність із «Укренерго» та НКРЕКП. Ведеться робота, яка стосується поставок вугілля на склади окремих ТЕЦ і ТЕС. З боку Міненерго й Кабінету Міністрів були підготовлені спеціальні допоміжні послуги для Луганської ТЕС, двох ТЕЦ та ще однієї теплоелектростанції. Для них розроблена низка заходів і додаткова послуга для роботи на газі", — розповів Шмигаль.

Деталі

За його словами, НКРЕКП має ухвалити рішення про запровадження додаткової послуги, щоб ціна використання газу для Луганської ТЕС була справедливою, оскільки немає фізичних можливостей постачати вугілля на цю станцію.

Додамо, що Шмигаль не уточнив про, які саме обєкти з нестачі вугілля йдеться, проте зазначив, що про них йшлося в повідомленні СБУ до уряду від 8 грудня.

Доповнення

Як повідомлялося в ЗМІ, СБУ попередила про загрози зупинки тепло- та електропостачання населення через дефіцит вугілля.

Серед таких об’єктів:

  • Слов’янська ТЕС;
  • Луганська ТЕС;
  • Чернігівська ТЕЦ;
  • Дарницька ТЕЦ.

Міністерство енергетики ініціює ухвалення урядом розпорядження щодо запровадження для ТЕС і ТЕЦ допоміжної послуги із закупівлі газу для забезпечення сталого проходження опалювального сезону.

Усі 24 обласні державні адміністрації прозвітували про 100% підключення тепла у житловому секторі. Аналогічний показник — у закладах охорони здоров’я.

Згідно з Меморандумом у цьому осінньо-зимовому періоді передбачено ціну на газ для виробників тепла (ТКЕ) для населення — 7 420 грн за тис куб. м з ПДВ (згідно з трирічним договором постачання природного газу, запропонованим Нафтогазом у межах Обсягу I “Фіксований”). Для бюджетних установ та релігійних організацій зафіксована ціна 16,4 грн за куб. м з ПДВ.

Нагадаємо, вартість газу для клієнтів, що отримують блакитне паливо від постачальника “останньої надії” (ПОН), без підтримки з боку НКРЕКП для стабілізації ціни з 1 грудня, може змінюватися щодня й може становити більш ніж 30 грн/куб. м.

Українські Національні Новини

Політика