chervona-planeta-ne-pustelnyi-svit-na-marsi-vyiavleno-velycheznyi-rezervuar-pidzemnykh-vod-ye-y-inshi-svidchennia

Червона планета - не пустельний світ: на Марсі виявлено величезний резервуар підземних вод, є й інші свідчення

 • 23842 переглядiв

Дослідники знайшли сліди масивного підземного резервуару води на Марсі на глибині 11,5-20 км. Це відкриття може змінити розуміння еволюції планети та можливості існування мікроорганізмів.

Дослідники виявили сліди величезного підземного резервуару води на Марсі. Відкриття має вирішальне значення в контексті живих організмів. Але є також інші місця на планеті, де може бути рідина.

Пише УНН із посиланням на Radio Télévision Suisse, а також видання New Scientist.

Деталі

Датчики зонду НАСА InSight зафіксували чіткі ознаки резервуару рідкої води, захованого глибоко під Марсом, на глибині від 11,5 до 20 кілометрів.

Це останнє з довгої серії потенційних відкриттів води на Червоній планеті, що натякає на її помірне минуле.

Дослідники зазначають, що це найбільший запас підземної води, коли-небудь відкритий на цій планеті. Кількість значна, - могла б заповнити океани на власній поверхні на глибину до 1-2 кілометрів.

Довідка

Мільярди років тому поверхня Червоної планети була вкрита океанами і річками рідкої води. Але в останні три мільярди років там - пустеля. Більша частина поверхневої води на Марсі була загублена до середини гесперіанського періоду, приблизно від 3,7 до 3 мільярдів років тому.  Однак, ще частина води залишилася під поверхнею.

Нові дані про воду здивували вчених

Таким чином, Марс і досі не такий посушливий, як може здатися. Кожен натяк дражнить дослідників, оскільки вода має вирішальне значення для живих організмів.

NASA активізує роботу з повернення астронавтів Starliner, але остаточного рішення ще немає09.08.24, 12:07

Відкриття може допомогти у дослідженні теорії, як мікроскопічні організми могли вижити у водоймах.

Розуміння кругообігу води на Марсі має важливе значення для розуміння еволюції його клімату, як на поверхні, так і всередині

- сказав доцент Інституту океанографії Скріппса Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Вашан Райт, перший автор дослідження.

П'ять місць на Марсі, де було виявлено воду у різних формах, згідно з матеріалом New Scientist:

Похована під землею

Прямо під пересохлою поверхнею Марса лежить дивовижна країна водяного льоду. Ці поклади захищені шарами пилу, але ерозія та падіння метеоритів можуть відкрити їх для допитливих очей наших орбітальних апаратів.

Одне крижане родовище, нещодавно виявлене за допомогою даних з орбітального апарату Mars Express, схоже, містить достатньо води, щоб покрити всю поверхню Марса в океані глибиною від 1,5 до 2,7 метрів.

Паморозь на стовпах

Полюси на Марсі вкриті крижаними шапками так само, як і на Землі, і ми знаємо про це вже багато десятиліть. Багато кратерів на Марсі також мають менші крижані покриви всередині. Це єдині місця на поверхні Марса, які залишаються достатньо холодними для того, щоб лід утримувався.

Плаваючи в атмосфері

Через лютий холод і розріджену атмосферу на Марсі будь-яка рідка вода на поверхні сублімується, перетворюючись безпосередньо на газ і піднімаючись у повітря. Водяна пара в атмосфері є ознакою того, що вода і лід мігрують по поверхні планети, утворюючи іній, але вона присутня лише в мізерних кількостях. Іноді водяної пари в одній області буває достатньо, щоб утворити кілька купчастих хмар, але здебільшого її кількість майже незначна.

Біг під гору

Йдеться про лінії схилів, або темні смуги, які час від часу з'являються на похилих краях кратерів. Вперше вони були виявлені в 2011 році, і з тих пір серед дослідників точаться жваві дискусії про те, як вони утворюються.

Вони з'являються переважно в найтепліші періоди року, тому можуть бути спричинені таненням льоду, який стікає вниз, а потім випаровується - що робить їх єдиною рідкою водою, коли-небудь поміченою на поверхні Марса. Втім, ознака доволі суперечлива, оскільки це можуть бути просто піщані потоки.

У пастці в скелях

Якщо колись Марс був вкритий водою, а зараз все, що залишилося, - це трохи льоду і багато пилу та каміння, то куди ж поділася вся вода? Одна з можливих відповідей полягає в тому, що вона всмокталася в самі камені.

Марсоходи знайшли по всій планеті безліч мінералів з молекулами води, включеними в їхню хімічну структуру.

Дані марсохода Perseverance дозволили довести наявність озера на Марсі у минулому28.01.24, 06:50

Ігор Тележніков

Технології

Популярні

Новини по темі

В Одесі пролунав вибух - мер

 • 27889 переглядiв