cherez-zmenshennia-naplyvu-ukraintsiv-polski-pidpryiemtsi-stykaiutsia-z-defitsytom-robochoi-syly-zmi

Через зменшення напливу українців польські підприємці стикаються з дефіцитом робочої сили - ЗМІ

 • 13802 переглядiв

На тлі сповільнення напливу українців та планів посилення міграційної політики, польські компанії відчувають нестачу працівників. Економісти пропонують різні варіанти вирішення проблеми, включаючи залучення іноземців та автоматизацію.

На тлі сповільнення напливу українців та планами Варшави посилити обмеження в міграційній політиці польські підприємці стикаються з дедалі більшим браком працівників. Про це пише Rzeczpospolita, передає УНН.

Деталі

Як зазначає видання, кількість вакансій зростає щоквартально. За даними Головного управління статистики Польщі, на кінець березня їх було понад 112 тисяч.

У деяких галузях нестача персоналу вже є проблемою половини або більше компаній. Зокрема, це помітно в будівництві, виробництві, транспорті та логістиці, хоча там й працює багато іммігрантів. 

У 2023 році українці стали найбільшими покупцями житла в Польщі серед іноземців - ЗМІ25.04.24, 11:21

Економісти вважають, що ситуація може ще погіршитися, тому що "потенціал імміграції з країн зі схожим культурним минулим (наприклад, України та Білорусі) поступово вичерпується, і уряд може посилити міграційну політику, що вплине на приплив робочої сили з більш віддалених країн".

До того ж демографічна ситуація у Польщі також сприяє збільшенню дефіциту робочої сили.

Доповнення

Тим часом головний економіст Польської господарської палати Пьотр Сорочинський вважає, що єдиного засобу для покращення ситуації на ринку праці Польщі немає.

Він пропонує поєднати такі варіанти, як працевлаштування іноземців, автоматизацію виробничого процесу та залучення малоактивних груп (людей похилого віку, людей з інвалідністю, жінок).

Ще одним варіантом, за його словами, може бути відкриття університетів для студентів із Центральної Європи та польських громад Південної та Центральної Америки.

Нагадаємо

Загалом у 2022-2023 роках українці зареєстрували в Польщі 48 464 ФОПів. Це означає, що українські компанії вже становлять понад 10% заснованих бізнесів за цей період.

Популярні

Новини по темі

Війська рф вдарили по селищу на Херсонщині: поранено 2 людей

 • 30253 переглядiв

Іран через Угорщину попередив Ізраїль, що планує атаку - ЗМІ

 • 13780 переглядiв

Єврокомісія вирішила заборонити застосунок TikTok Lite в ЄС

 • 14049 переглядiв