budanov-u-richnitsyu-zvilnennya-ostrova-zmiyiniy-rozpoviv-pro-pidgotovku-spetsoperatsiyi-nevdali-sprobi-visadki-desantu-na-ostriv-ta-riziki

Буданов у річницю звільнення острова Зміїний розповів про підготовку спецоперації, невдалі спроби висадки десанту на острів та ризики

 • 556322 переглядiв

КИЇВ. 30 червня. УНН. Рівно рік тому завдяки злагодженим діям українських військових був звільнений острів Зміїний. В інтерв’ю Рамінї Есхакзай начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, розповідає про підготовку до спецоперації зі звільнення острова, які підрозділи брали участь та як на острові їх зустрічала російська армія, пише УНН.

Деталі

"Основу складали, штурмовики ГУР, також ми запросили взяти участь у цьому заході спецпідрозділ ЦСО “А” СБУ, вони на той час радо погодились і, в принципі, ми це разом з ними і здійснили. Використовувались допоміжні судна, катери, човни військово-морських сил, гелікоптери, армійська авіація", - розповів Буданов.

В інтерв'ю він пояснює, чому спецоперація відбувалась у кілька етапів та наскільки російська армія була готова до бою за острів.

"росіяни досить професійно діяли, що завадило нам вибити їх повністю зі всієї частини острова. Під час висадки (десанту) наші контролювали близько 50% острова, а 50% вони", - розповідає керівник ГУР.

Кирило Буданов в продовжені розмови доповнює, що після невдалої спроби та великої кількості поранених, не було змоги дотиснути ворога, тому було прийнято рішення покинути острів і повернутись з часом.

"Вони намагались перекинути туди резерви, підвезти катерами, але байрактар їх знищив. Гелікоптерами кілька разів. Один з гелікоптерів був знищений при висадці десанту тим же Байрактаром, доречі. Там страшні речі відбувались, хаос, паніка. З рештою ми їх дотисли і змусили покинути ці території" - пояснив він.

Нагадаємо

30 червня 2022 року оперативне командування "Південь" повідомило, що російські окупанти поспіхом евакуювали залишки своїх сил зі Зміїного і покинули острів. Згодом міноборони рф підтвердило виведення російських військ з острова Зміїний і назвало це "кроком доброї волі". Острів був окупований з кінця лютого 22 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До річниці звільнення острова Зміїний в Україні випустять нові марки

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Угоди "територія в обмін на мир" примітивні - Подоляк

     • 617814 переглядiв

    "Публікація жорстоких відео з фронту шкодить ЗСУ" – Маляр

     • 742289 переглядiв