bolsonaru-ofitsiino-zvynuvatyly-u-pryvlasnenni-derzhavnoho-maina-u-spravi-pro-podarunky-z-saudivskoi-aravii

Болсонару офіційно звинуватили у привласненні державного майна у справі про подарунки з Саудівської Аравії

 • 13898 переглядiв

Федеральна поліція Бразилії висунула звинувачення експрезиденту Бразилії Жаїру Болсонару у відмиванні грошей у справі про незадекларовані коштовності, які він отримав від Саудівської Аравії під час свого перебування на посаді. Пише УНН з посиланням на France24.

Деталі

Федеральна поліція Бразилії в четвер офіційно звинуватила колишнього президента Жаїра Болсонару в розтраті через нібито незаконне привласнення коштовностей, які він отримав, будучи главою держави. Йдеться про предмети розкоші, надані урядом Саудівської Аравії.

Довідка

Жаїр Болсонару має кілька відкритих фронтів з бразильською системою правосуддя, звинувачення варіюються від фальсифікації його картки щеплень до підготовки державного перевороту. У четвер одна з менш резонансних справ вийшла на новий рівень: після більш ніж року розслідувань Федеральна поліція звинуватила президента в спробі привласнити дорогі коштовності, які королівська сім'я Саудівської Аравії подарувала бразильському оточенню під час офіційного візиту до Саудівської Аравії в 2021 році.

Що відомо про подарунок від саудитів

За даними ЗМІ, серед коштовностей були годинник Rolex, сережки, своєрідні арабські чотки і ефектне золоте та діамантове намисто Chopard.

За оцінками поліцейських експертів, вони коштували близько 5 мільйонів реалів (900 000 доларів США). Начебто бразильське оточення експрезидента намагалося ввезти їх до Бразилії, не задекларувавши і не сплативши відповідні податки.

Суд у москві заочно заарештував Клімкіна, Гройсмана та ексміністра фінансів Шлапака02.07.24, 11:20

Довірені особи Болсонару навіть намагалися виставити частину коштовностей на аукціон у Сполучених Штатах. Зрештою, коли все це виплило на поверхню, Рахункова палата Союзу роз'яснила, що це були державні подарунки, і що Болсонару повинен був негайно їх повернути, що він і зробив через кілька днів. Союзники колишнього президента вважають, що справи немає, оскільки не було завдано шкоди державній скарбниці, і говорять про безпідставне переслідування.

Доповнення

Окрім кримінальних розслідувань, колишній президент також перебуває під прицілом виборчого правосуддя, яке у двох справах уже позбавило його політичних прав на вісім років через зловживання політичною та економічною владою, яких він зазнав під час кампанії за вибори, на яких він зазнав поразки у 2022 році.

Верховний суд США вирішив, що Трамп може мати імунітет у справі у справі про штурм Капітолія01.07.24, 23:09

Популярні

Новини по темі

У Кривому Розі відкриють новий ліцей МВС - міністр

 • 23764 переглядiв

Шість громад отримали мобільні ЦНАПи – Федоров

 • 26487 переглядiв