ukenru
bezpeka-navkolo-ukrayini-stala-osnovnoyu-temoyu-peregovoriv-zelenskogo-i-baydena

Безпека навколо України стала основною темою переговорів Зеленського і Байдена

 • 18994 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Основним питанням телефонних переговорів президента України Володимира Зеленського та президента США Джозефа Байдена стала безпекова ситуація навколо України та перспективи активізації мирного врегулювання. Про це повідомляє УНН із посиланням на Офіс Президента.

Деталі

Як зазначають, під час розмови відбувся обмін оцінками щодо перебігу та результатів перемовин лідерів США і Росії.

Зеленський подякував Байдену за послідовну, тверду й рішучу підтримку суверенітету й територіальної цілісності України та підтвердив непохитну налаштованість на пошук шляхів до миру на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Сторони скоординували позиції щодо подальших кроків у цьому напрямі. Зеленський наголосив, що Україна має чіткі пропозиції стосовно розблокування мирного процесу й готова обговорювати їх у різних форматах.

Глави держав також предметно обговорили шляхи безпекової, фінансової та політичної підтримки України у протидії гібридній агресії, яка триває.

Окрему увагу Зеленський приділив проблематиці енергетичної безпеки України. Президент наголосив, що українська сторона розглядає проект "Північний потік – 2" виключно через призму енергетичних і безпекових гарантій, а його просування позбавляє Україну важливого чинника стримування російської агресії.

Було обговорено конкретні кроки, які можна здійснити для посилення енергетичної стійкості України.

Нагадаємо

Переговори Володимира Зеленського та Джо Байдена розпочалися 9 грудня о 13:34 за вашингтонським часом (20:34 за київським часом) і тривали півтори години.

Контекст

7 грудня відбулася онлайн-зустріч президентів Росії та США. Основною темою переговорів була Україна та російське нарощування військової сили біля її кордонів.

У Білому домі анонсували, що підсумки цих перемовин Байден оголосить Зеленському під час телефонної розмови 9 грудня.

Українські Національні Новини

Суспільство