bez-poperednikh-umov-shansiv-rozpochaty-perehovory-nemaie-orban-pered-samitom-yes-ne-vyiavyv-hotovnosti-yty-na-kompromis-shchodo-ukrainy

"Без попередніх умов шансів розпочати переговори немає": Орбан перед самітом ЄС не виявив готовності йти на компроміс щодо України

 • 29668 переглядiв

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан залишається противником початку переговорів про вступ України до ЄС, наполягаючи на невиконанні трьох із семи попередніх умов

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виявив жодних ознак готовності йти на компроміс у питанні щодо вступу України до ЄС, прибувши на саміт у четвер вранці, повідомляє Politico, пише УНН.

"Якщо ви не виконали попередні умови, шансів розпочати переговори немає", - заявив він журналістам.

"Але з Грузією все гаразд, усе зроблено", - сказав він із сміхом.

Видання зазначає, що угорський лідер рішуче виступає проти початку переговорів про вступ України, попри численні спроби лідерів ЄС вплинути на його думку. У четвер він сказав, що Україна все ще має виконати три з семи попередніх умов, висунутих Європейською комісією, і що переговори не можуть початися, поки вони цього не зроблять.

"Розширення - це не теоретичне питання. Це заснований на заслугах, юридично деталізований процес, який має попередні умови", - сказав Орбан.

"Ми маємо повернутися пізніше, повернутися до цього питання, коли (попередні умови) будуть виконані українцями", - сказав він перед тим, як піти.

Нагадаємо

Президент Європейської ради Шарль Мішель, як повідомлялося, мав зустрітися з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем і прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, "щоб спробувати знайти шлях вперед" вранці перед самітом ЄС, де позиція Будапешта розглядається як головна потенційна перешкода для рішень щодо України. 

Під час сьогоднішньої зустрічі лідерів ЄС усі очі будуть прикуті до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який перед зустріччю лідерів погрожував зірвати саміт. У двох листах до президента Європейської ради Шарля Мішеля та в публічних коментарях Орбан висловив незгоду щодо очікуваних рішень щодо довгострокового пакету допомоги Україні обсягом 50 мільярдів євро, а також щодо відкриття дверей для майбутнього членства в ЄС.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    росія посилює репресії проти українців в окупації - ГУР

     • 30004 переглядiв