ukenru
bayden-taktovno-perenapraviv-pitannya-pro-vidstavku-trampa-do-kongresu

Байден тактовно перенаправив питання про відставку Трампа до Конгресу

 • 16698 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. Обраний президент США Джо Байден переадресував питання про відставку чинного президента Дональда Трампа до Конгресу, повідомляє УНН з посиланням на The Hill.

"Що вирішить Конгрес - їм вирішувати", - сказав Байден, при цьому додавши, що законодавцям після його вступу на посаду доведеться попрацювати, так як у нього в планах ряд законодавчих ініціатив, в тому числі спрямованих на подолання економічного спаду.

У той же час, Байден заявив, що давно вважає Трампа непридатним для посади президента, але зараз новообраний президент зосереджений на своє порядку денному. А в ситуації з Трампом, на його думку, краще дати спокійно закінчитися терміну його повноважень.

"Це рішення (імпічмент, віставка - ред.) повинен вирішувати Конгрес, а я зосереджений на своїй роботі (...) Найшвидший спосіб його відставки з посади - проведення інавгурації 20 числа (січня - ред.)", - резюмував Байден.

Нагадаємо, 6 січня прихильники Трампа взяли штурмом Капітолій, в якому проходило спільне засідання Палати представників і Сенату із затвердження результатів виборів президента, переможцем яких офіційно названий Джо Байден. Після сутичок з поліцією мітингувальників вдалося розігнати. В результаті подій загинуло п'ятеро людей.

Після цього Дональд Трамп зазнав жорсткої критики як усередині США, так і за їх межами. Представники ж Демократичної партії закликали до імпічменту і відставки Трампа за підбурювання натовпу до бунту та захоплення будівлі Капітолію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пелосі побоюється, що "нестабільний" Трамп може завдати ядерного удару

Слід зазначити також, що імпічмент в США - це конституційний процес, згідно з яким Конгрес звинувачує чиновників і посадових осіб, яких запідозрюють у скоєнні протиправні дії.

Законодавством США не передбачені чіткі вказівки щодо того наскільки важкими повинні бути ці протиправні дії. Але окреслено коло осіб, яким Конгрес може оголосити імпічмент "президент, віце-президент і всі цивільні службовці США".

Процедура імпічменту відбувається в кілька етапів і подібна до судових слухань.

Фактично імпічментом є оголошенням звинувачення на адресу чиновника, але не тягне за собою автоматичного відставки. Повноваженнями проводити імпічмент наділена Палата представників Конгресу. А ініціювати початок процедури може будь-який з членів цієї палати. Раніше Трампу вже був оголошений імпічмент ініціатором, якого стала спікер Палати Ненсі Пелосі.

Українські Національні Новини

Новини Світу