arbitrazh-u-paryzhi-ukhvalyv-rishennia-na-koryst-ukrenerho-rozghliane-spravu-proty-rf-shchodo-aktyviv-u-krymu

Арбітраж у Парижі ухвалив рішення на користь Укренерго: розгляне справу проти рф щодо активів у Криму

 • 19266 переглядiв

Арбітражний трибунал у Парижі визнав юрисдикцію розглядати позов 'Укренерго' проти росії щодо активів у Криму. Компанія вимагає компенсації за експропрійовані енергетичні об'єкти на півострові.

Арбітражний трибунал у Парижі визнав юрисдикцію розглядати позов НЕК "Укренерго" проти росії щодо активів у тимчасово окупованому Криму, повідомили в Укренерго у вівторок, пише УНН.

Деталі

"На крок ближче до справедливості. Арбітражний трибунал в Парижі, призначений для розгляду справи Постійною палатою третейського суду, 5 серпня ухвалив рішення на користь "Укренерго", визнавши що суд має юрисдикцію на розгляд спору", - зазначили у компанії у соцмережах.

Це означає, як повідомляється, що "у підсумку Арбітражний трибунал заслухає та ухвалить рішення за позовами "Укренерго", поданими компанією проти російської федерації у 2019 році".

"Рішення про відхилення скарг росіян – нарешті відкриває шлях до розгляду справи по суті. На відміну від інших подібних справ за позовами українських компаній проти держави-агресора, у суді за поданням "Укренерго" – росія бере активну участь: представники генеральної прокуратури рф присутні під час засідань трибуналу", - зазначили у компанії.

Арбітрам знадобилося 11 місяців, щоб проаналізувати аргументи сторін і ухвалити своє рішення щодо юрисдикції розгляду справи.

"Зараз ми готуємось до наступних етапів розгляду в суді. Розуміємо, що цей шлях буде ще тривалим і досить складним. Але врешті-решт агресор до останньої копійки заплатить за збитки, завдані українській енергосистемі", - наголосили в Укренерго.

Доповнення

Як вказано, ідеться про позови, в яких "Укренерго" вимагає від росії виплати компенсації за незаконно експропрійовані енергетичні активи та інвестиції в Криму. Зокрема, це 17 підстанцій та понад 1300 кілометрів ліній електропередачі. Загальна сума завданих окупантами збитків оцінюється у 527 мільйонів євро.

Позов до міжнародного Арбітражного трибуналу НЕК "Укренерго" подала ще у 2019 році. Наприкінці 2020-го справу почали розглядати.

Популярні

Новини по темі

Уряд виділить майже 3 млрд гривень для українських шкіл

 • 14295 переглядiв

На Херсонщині через ворожі атаки ще двоє постраждалих

 • 18272 переглядiв

Пурпурове північне сяйво помітили в небі над Україною: фото

 • 31823 переглядiв