ukenru
amerikanski-mediki-rozpovili-pro-dosvid-likuvannya-covid-19-plazmoyu-krovi

Американські медики розповіли про досвід лікування COVID-19 плазмою крові

 • 18922 переглядiв

КИЇВ. 10 вересня. УНН. З початку пандемії коронавірусу пройшло дев'ять місяців. Вакцина знаходиться у процесі розробки, а тим часом багато країн світу лікують хворих COVID-19 плазмою крові. Про ефективність такого лікування розповіли американські лікарі, передає УНН із посиланням на Financial Times.

Вперше плазма крові була випробувана у 1890-х роках німецьким вченим Емілем фон Берінгом для лікування дифтерії. Тоді дослідники брали кров у видужалих від хвороби тварин і вводили її інфікованим людям. Перші клінічні випробування дали позитивний результат у 77% випадків.

Трохи пізніше плазма крові використовувалася як невідкладна допомога при епідемії іспанського грипу (1918 рік), а також при епідемії лихоманки Ебола у Західній Африці (2014-2016 роки), нагадує видання.

На даний час в усьому світі проводяться рандомізовані контрольовані дослідження, у ході яких хворих на COVID-19 лікують плазмою крові людей, які одужали.

Підсумкових результатів поки немає, але вчені Оксфордського університету вже охарактеризували лікування плазмою COVID-19 як щось "неймовірно цінне".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікування COVID-19 плазмою крові перехворілих демонструє позитивні результати: зниження смертності на 35%.

Інші дослідницькі групи використовують більш передові технології для клонування специфічних нейтралізуючих антитіл, які потім можна вводити вразливим групам для захисту від вірусу. Йдеться про так звану терапію моноклональними або ж "дизайнерськими" антитілами.

Клінічні випробування цих моноклональних антитіл, які можуть як запобігти, так і лікувати захворювання, вже ведуться і можуть дати ознаки ефективності у найближчі кілька місяців, можливо, перед випробуваннями вакцин.

"Вакцини зазвичай починають діяти через кілька тижнів, тоді як нейтралізуючі антитіла відразу ж потрапляють у ваш кровотік", - говорить головний науковий співробітник американської фармацевтичної компанії Eli Lilly Ден Сковронські.

В цілому, дослідники вважають, що моноклональні антитіла можна використовувати у якості профілактики, тоді як плазму крові - у якості лікування захворювання.

Як повідомляв УНН, в Україні лікування "антіковідною" плазмою важких пацієнтів так до сих пір ще не дозволили. У той час як досвід США показує, що такий метод знижує рівень смертності хворих коронавірусною хворобою на 35%.

За словами відомого епідеміолога Михайла Фаворова, тестувати плазму на антитіла до "ковіду" Україна може ІФА-тестами вітчизняного виробництва, які визнані одними з кращих у світі і показали 100% збіг з показниками американських тестів Abbott.

Фаворов впевнений, що якщо Україна не почне заготовлювати свою "антіковідну" плазму для порятунку пацієнтів, то "вони будуть і далі вмирати".

Українські Національні Новини

Суспільство