ukenru
amerikanska-rozvidka-viyavila-scho-gavanskiy-sindrom-ne-viklikaniy-inozemnim-protivnikom

Американська розвідка виявила, що "Гаванський синдром" не викликаний іноземним противником

 • 1381208 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. Широке розслідування розвідувальної спільноти США дійшло висновку, що «дуже малоймовірно», що іноземний противник несе відповідальність за «Гаванський синдром», від якого страждають американські дипломати та співробітники розвідки в усьому світі, згідно з розсекреченими висновками, опублікованими в середу, пише Washington Post, передає УНН.

Таємнича хвороба, про яку вперше повідомили офіційні особи США у кубинській столиці у 2016 році, вразила американських дипломатів, офіційних осіб та членів їхніх сімей за кордоном. Симптоми включали мігрень, нудоту, провали в пам'яті та запаморочення.

Деталі

Визначення, що міститься у звіті, підготовленому сімома розвідувальними службами, суперечить висновку, до якого минулого року прийшла група вчених-експертів, які виявили, що імпульсна електромагнітна енергія та ультразвук можуть бути причиною загадкових симптомів, включаючи головні болі, нудоту та дзвін у вухах, які у деяких випадках стали виснажливими для постраждалих.

Сім спецслужб брали участь у розгляді приблизно 1000 випадків «аномальних захворювань» — термін, який уряд використовує для опису сукупності фізичних симптомів, включаючи дзвін у вухах, що супроводжується тиском у голові, нудотою, головними болями та гострим дискомфортом.

П'ять із цих агентств визначили, що «дуже малоймовірно» те, що іноземний супротивник несе відповідальність за симптоми або внаслідок цілеспрямованих дій, таких як зброя спрямованої енергії, або як побічний продукт будь-якої іншої діяльності, включаючи електронне спостереження.

Одне із агентств визначило, що вина іноземного суб'єкта була малоймовірною. Одна агенція утрималася у своєму висновку.

Чиновники заявили, що коли аналітики вивчили групи зареєстрованих випадків, у тому числі в посольствах США, вони не виявили закономірностей або загального набору умов, які могли б пов'язати окремі випадки. Вони також не знайшли жодних доказів, включаючи криміналістичну інформацію або дані геолокації, які б свідчили про те, що противник використовував форму спрямованої енергії, таку як радіохвилі або ультразвукові промені. У деяких випадках не було «прямої видимості» постраждалого персоналу, який працює на об'єктах США, що ще більше ставить під сумнів можливість того, що винуватцем могла бути гіпотетична енергетична зброя, сказав один із офіційних осіб.

Один з офіційних осіб сказав, що навіть у тих географічних точках, де розвідка США фактично мала повну можливість відстежувати довкілля щодо ознак зловмисного втручання, аналітики не виявили жодних доказів того, що противник націлився на персонал.

Українські Національні Новини

Новини Світу